https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cătina albă - doctorul imunității

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 06 Feb. 2019
Cătina albă - doctorul imunității

Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Utilizată în medicina tradițională din Tibet, China şi India de mii de ani, cătina este menționată în textele scrise în Grecia Antică de Dioscorides şi în Evul Mediu de Paracelsus. În epoca modernă a fost folosită în alimentația cosmonauților sovietici. Medicina modernă i-a validat puterea terapeutică prin numeroase cercetări științifice.

În spațiul Carpato-Danubiano-Pontic cătina este folosită din vechime. Traian Săvulescu, fondator al Școli Române de Fitopatologie spunea în 1924: „...botanica populară s-a născut odată cu poporul, a evoluat cu el şi într-însa se răsfrâng trecutul, istoria, îndeletnicirile, suferințele şi bucuriile lui”.

Ce este cătina?

Cătina albă (Hippophaë rhamnoides) este una din cele mai valoroase plante medicinale pe care natura ni le-a dăruit. Este un arbust înalt de 2 până la 5 metri, ramificat şi spinos. Crește pe albia râurilor, pe nisipuri şi prundișuri, în locuri stâncoase şi abrupte, în liziere de păduri şi pe islazuri, la malul mării, pe dealuri şi la munte la mari altitudini.  Are o mare capacitate de adaptare şi este una dintre cele mai vivace plante. Nu are nevoie de insecticide şi ierbicide, nu este atacată de dăunători. Rezistă la îngheț şi congelare, fructele își păstrează proprietățile şi la minus 40 grade Celsius. Întruchipează simbolic lupta noastră uneori abruptă în viață, căutările noastre şi stările noastre sufletești şi adună în fructele ei, ca niște perle prețioase, esențele necesare pentru viață, energie, sănătate şi vitalitate.

Planta miraculoasă ce concentrează esențele în porții mici

Cătina albă concentrează în câteva grame, cât are greutate fructul, aproape toți microutrienţii esențiali.

Fructul de cătină deține numeroase beneficii, aceasta având toate vitaminele (A,C, B , D E, K, PP, F) şi mineralele esențiale (Ca, P, Mg, K, Fe, Mn, Si, B, Ti), antioxidanți (licopen, taraxantină, zeaxantină, flavonoide, carotenoide), taninuri, steroli (campesterol,sitosterol), lecitine, inozitol, acid cafeic, acid clorogenic, acizi grași polinesaturati.

Uleiul de cătină conține, ca şi fructul, toți nutrienţii esențiali, fiind mai bogat, însă în antioxidanți, steroli şi vitamine liposolubile, având astfel un efect antiinflamator, antioxidant şi antitumoral mai puternic decât pulpa din fructele de cătină.

De la cătină se folosesc fructele proaspete şi conservate, condiționate în diverse preparate: ceai, tinctură, sirop, extracte lipofile cu ulei de cătină standardizat). Mai puțin cunoscut este faptul că se folosesc în terapie şi frunzele, mugurii, scoarța şi rădăcina arborelui de cătină, sub diverse forme: decoct, tinctură, pulbere, gemoderivate.

Hrana cosmonauților

Datorită efectului nutritiv, energizant şi vitalizant, pentru capacitatea de creștere a rezistenței organismului şi puterea de protecție împotriva radiațiilor, inclusiv cosmice, cătina albă a fost folosită în alimentația cosmonauților, ulterior fiind utilizată ca hrană esențială concentrată şi pentru navigatorii de submarine şi aviatori.

O farmacie într-o plantă

Urmărind efectele terapeutice validate științific în monografiile cătinii, parcurgem o întreagă farmacopee şi putem spune că se poate alcătui o farmacie doar cu această plantă. Sintetizând principalele beneficii, cătina are acțiune nutritivă, energizantă, antiinflamatoare, antialergică, hipolipeminată, hepatoprotectoare, antitoxică, antiaterosclerotica, adaptogenă, antioxidantă, regeneratoare, antitumorală şi radioprotectoare.

Este recomandată în aproape toate afecțiunile şi poate fi utilizată la toate vârstele. Este foarte eficientă în boli cardiovasculare, afecțiuni hematologice (anemii, leucemii), afecțiuni reumatice (artroze, poliatrite), boli hepatice, ulcer, diabet, dermatită atopică, neuropatii, depresie. Regenerează membranele şi hrănește toate țesuturile. Optimizează greutatea, îmbunătățește vederea, menține părul şi pielea sănătoase. Atunci când este aplicat extern, uleiul de cătină are un efect bun asupra arsurilor, ulcerelor cutanate, stomatitei, sângerărilor nazale. 

Cătina albă - doctorul imunității

Imunitatea este capacitatea organismului de a se apăra împotriva tuturor bolilor şi agresiunilor exogene şi endogene. Prin compoziția bogată în elemente esențiale imunostimulante, vitamine, minerale şi antioxidanți, cătina intervine în toate etapele procesului de apărare şi fortifică toate liniile imunitare.

Previne infecțiile respiratorii şi grăbește vindecarea în răceală şi gripă şi în majoritatea infecțiilor.

Alungă oboseala şi scurtează convalescența după boală.

Proprietățile antitumorale ale cătinei a fost cercetate şi validate prin numeroase studii, fiind recomandată pentru prevenirea şi în tratamentul adjuvant al afecțiunilor tumorale.

Flavonoidele (quercetină, kaemferol) carotenoidele şi sterolii (sitosterol, campestrol) sunt constituenți valoroși ai cătinei, cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antitoxice, antialergice, antidegenerative şi antimutagenice. Inhibă factorii de creștere tumorală şi au eficiență dovedită științific în leucemii, sarcoame, cancere digestive, cancer de sân, cancer uterin etc.

  • Cătina albă crește rezistența organismului împotriva tuturor bolilor și poate fi considerată un doctor al imunității. 
  • Este recomandată în diverse boli, de la banala răceală la cea mai gravă boală a trupului: cancerul.
  • Fructul acru-astringent de cătină este unul din cele mai bogate concentrate de energie și sănătate dăruite oamenilor de natură.

 

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități