https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cand copiii stau în casa – efectele izolarii sociale asupra copiilor

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 17 Jun. 2020
Cand copiii stau în casa – efectele izolarii sociale asupra copiilor

Psihoterapeut Diana Amza

 

Dificultățile de a face față izolării la domiciliu se manifestă sub diferite forme, iar copiii – prin nivelul lor de energie ridicat, le pot experimenta îndeosebi în contextul relaționării cu părinții. Lipsa unei socializări adecvate vârstei își poate pune amprenta asupra abilităților de relaționare, încrederii în sine și capacității de a rezista la stres. 

Iată mai jos câteva lucruri pe care le poți face pentru copilul tău.

1. Copilul poate percepe izolarea la domiciliu ca o pedeapsă de neînțeles. Atunci când cere insistent să iasă, te poți așeza lângă el, privindu-l în ochi, spunându-i că și tu ai vrea dar nu aveți voie încă, și poți propune un joc imaginar care să îi împlinească dorința de explorare (construiți un fort, o baricadă, o plută  – limita e dată de imaginația voastră).

 2. Restricția privind mișcarea fizică afectează nevoia de a descărca energia și tensiunile acumulate. Permite-i din când în când să sară în pat, dansați împreună, jucați leapșa sau alergați. Nu oferi copilului dulciuri în exces, deoarece va căpăta un surplus de energie care se poate ușor transforma în iritabilitate.

3. Copilul preia dispoziția adultului. Un părinte echilibrat și bucuros este condiția de bază a unui copil bine-dispus. Copiii deseori presupun că ei sunt cauza pentru supărările părinților. Poți preveni aceste lucruri ușor, clarificând faptul că supărarea ta nu are legătură cu el și că este o stare emoțională care îți va trece. Apoi faceți împreună o mică activitate, care îi va arăta că vă place să petreceți timp cu el.

4. Vârsta preșcolară îndeosebi este vârsta lui „Mami, privește-mă!”. Copilul solicită validare din partea părinților pentru ceea ce reușește să facă. Lucrul de acasă va limita atenția pe care poți să o acorzi copilului. Delimitează timpii de lucru de pauze clare în care poți umple rezervorul emoțional al copilului cu toată atenția și afecțiunea ta.  

5. Adaptarea la distanțarea socială, fizică, de cei dragi, implică găsirea unor mijloace de a menține relațiile vii și în absența contactului fizic și a întâlnirilor față în față. Aplicațiile de comunicare pot satisface nevoia de relaționare. Dacă acest lucru este acceptat de copil, întâlniți-vă cu cei dragi în mediul online.  

6. Păstrați un orar și o rutină zilnică – acest lucru este sănătos și pentru copil, și pentru adult. Mențineți orele de trezire și culcare, ora mesei, perioadele de „învățat” și cele de joacă, ritualul de culcare. Activitățile previzibile oferă stabilitate emoțională și mențin active deprinderile sănătoase

Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități