Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Boli transmise de animalele de companie

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 24 Oct. 2023
Boli transmise de animalele de companie

Animalele de companie, în special câinii și pisicile, au o serie de beneficii incontestabile pentru sănătatea fizică şi pentru cea mentală a stăpânilor: pot reduce stresul, anxietatea și depresia, ameliorând sentimentul de singurătate. Câinii pot încuraja activitatea fizică și petrecerea în mod plăcut a timpului liber, fiind benefici pentru sănătatea cardiovasculară. Deţinerea unui animal creează un mediu familial mai sigur şi mai activ pentru copii. În acelaşi timp, îngrijirea unui animal de companie implică responsabilităţi care ţin de sănătatea acestuia, pentru a preveni parazitoze interne şi externe, ele putând fi contagioase şi pentru stăpân. 

Anchilostoma –  este unul dintre cei mai frecvenţi paraziţi intestinali la animalele de companie, în special la câini, contagios pentru alte mamifere si pentru oameni. Se transmite prin ouăle eliminate în fecalele animalelor şi poate pătrunde în pielea omului prin atingere: călcare şi manipulare, atunci când există crăpături cutanate, sau în intestine, prin ingerare. Pe piele apar linii roşiatice însoţite de prurit, iar la nivel gastric, dureri de stomac şi diaree.

Toxoplasmoza – parazit intestinal frecvent la pisici, contagios pentru om, prin intermediul fecalelor infestate. Deparazitaţi pisicile de companie, igienizaţi frecvent litiera şi spălaţi-vă bine pe mâini ulterior. Parazitul vă poate infesta, fără a provoca simptome, însă poate deveni o problemă de sănătate pentru persoanele însărcinate şi cele cu un sistem imunitar slăbit. Simptomele includ dureri musculare, febră, ochi roșii și încețoșați.

Boala ghearelor de pisică la om – este cauzată de o bacterie şi poate fi transmisă omului, în special copiilor, de pisică, prin zgârieturi, muşcături sau linsul pielii lezate. Simptomele sunt răni purulente în zonele cu zgârieturi, febră şi dureri de cap. Deparazitările frecvente şi evitarea jocului agresiv cu pisica pot preveni contractarea bacteriei.

Dermatofitoza (viermi inelaţi) – este cea mai frecventă infecţie micotică, întâlnită în special la puii de pisici şi câini. Ciuperca este foarte contagioasă, fiind localizată pe piele, blană şi la nivelul ghearelor, provocând pierederea părului, eczemă de formă circulară, prurit şi (la animal) un tip de mătreaţă. La om se transmite prin atingere, pe fondul unui sistem imun slăbit.

Vaccinarea puilor, vizitele la medicul veterinar, deparazitările şi vaccinările periodice, verificarea blăniţei şi a pielii animalului pot preveni atât infestarea sa, cât şi a stăpânului cu paraziţi interni şi externi. Odată transmise omului, acesta trebuie să se prezinte la medic, întrucât unele parazitoze pot dezvolta simptomatologie severă.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități