Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Băuturile dulci și riscurile pentru sănătate

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 15 May. 2025
Băuturile dulci și riscurile pentru sănătate

Pe rafturile magazinelor, dozele și sticlele colorate atrag privirile, iar reclamele ingenioase le transformă în alegeri sigure, mai ales atunci când temperaturile cresc. Deși câte un suc rӑcoritor bӑut ocazional poate părea inofensiv, consumul frecvent de băuturi dulci prezintă riscuri considerabile pentru sănătate. Iată de ce.

CHENAR/BOLD: Aţi fi dispuşi să beţi, zilnic, un pahar mare cu apă în care aţi adăugat 7 până la 10 linguriţe de zahăr? Exact asta se întâmplă atunci când consumaţi o sticlă de 0,5 l sau o doză de suc, bineînţeles, pe lângă alte substanţe precum: coloranţi, conservanţi, stabilizatori, cafeină etc., de multe ori marketizaţi sub umbrela „rețetei secrete”.

Riscurile consumului de băuturi dulci

Un studiu amplu, desfășurat pe parcursul a 30 de ani și implicând 162.602 de femei din SUA, a arătat că femeile care consumă zilnic băuturi îndulcite cu zahăr au un risc de aproape cinci ori mai mare de a dezvolta cancer oral, comparativ cu cele care consumă mai puțin de o băutură pe lună. Riscul crește la de 5,46 ori în rândul femeilor nefumătoare sau care fumează/consumă alcool doar ocazional.

Aceste băuturi bogate în calorii, dar sărace în nutrienți, contribuie la creșterea în greutate și a riscului de obezitate, în special în cazul copiilor și al adolescenților. De asemenea, consumul regulat de băuturi dulci duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge și poate provoca rezistență la insulină, contribuind la dezvoltarea diabetului de tip 2.

Un alt risc este cel cardiovascular, prin întreţinerea inflamației în organism, a tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol nesănătoase. În plus, consumul excesiv de zahăr sau alţi îndulcitori a fost asociat cu boala ficatului gras, care poate evolua spre leziuni hepatice grave.

Pe lângă riscurile metabolice și cardiovasculare, băuturile răcoritoare dulci, fie îndulcite artificial, fie din sucuri de fructe, sunt asociate cu cariile dentare. Conținutul ridicat de zahăr, siropuri sau fructoză hrănește bacteriile dăunătoare din gură, ducând la carii și la inflamaţia gingiilor.

Alternative sănătoase de băuturi pentru zile toride

  • Apă plată infuzată cu felii de citrice, ghimbir, fructe de pădure, castraveți sau plante aromatice (mentă, rozmarin, busuioc).
  • Ceai de flori de hibiscus şi fructe răcit sau ceai verde infuzat la rece – sunt bogate în antioxidanţi, aromate şi tonice.
  • Limonadă sau alte băuturi din apă minerală cu fructe proaspete sau cu suc de fructe, în proporţie egală.
  • Apa de nucă de cocos, hidratantă și plină de electroliți, este excelentă pentru recuperarea sărurilor pierdute prin transpiraţie.
  • Smoothie-uri din fructe congelate, cu banane, iaurt sau lapte vegetal.
Ingerasul Pufy Puf propolis si echinacea spray, 20 ml, Dacia Plant
Ingerasul Pufy Puf propolis si echinacea spray, 20 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1550 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități