Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Bărbatul atrăgător – ce apreciază femeile la bărbați

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 03 Nov. 2023
Bărbatul atrăgător – ce apreciază femeile la bărbați

Când știința abordează întrebarea „ce consideră femeile atrăgător la bărbați”, avem ca rezultat nu poezii, ci cercetări și prelucrări statistice ale unor date colectate la nivel global, de-a lungul timpului. Totuși, este bine să parcurgem aceste informații generale cu detașare: este posibil ca, dacă ești bărbat și citești acest articol, femeia de lângă tine să își dorească aceste lucruri mai mult sau mai puțin, iar, dacă ești femeie, să descoperi că sunt multe alte lucruri care nu apar în concluziile rapoartelor de specialitate, deși ele sunt în sufletul tău.  

Iată primele patru trăsături de personalitate indicate de cercetări cuprinse în perioada 2007- 2013, ca fiind cele mai apreciate la un bărbat, de către femei:

  • Onestitatea
  • Umorul
  • Bunătatea – a avea compasiune și a acționa înspre ajutorarea altora,
  • Responsabilitatea

Mai mult, deschiderea echilibrată către experiență (curiozitatea, dorința de a explora și încerca lucruri noi) este considerată atractivă, precum și capacitatea de comunicare și cea de conectare emoțională. Astfel, un bărbat dispus să vorbească despre ceea ce simte și să asculte empatic este mai dorit ca partener decât cei care neglijează acest aspect.

Alte trăsături apreciate sunt nivelul ridicat de inteligență și aderența la un sistem de valori pro-social. Așadar, nu este suficientă inteligența ridicată, dar lipsită de caracter, ci însoțirea ei de preocuparea pentru binele comun și găsirea acelor valori comune între parteneri. 

Nici aspectul fizic nu este omis. Trăsăturile faciale plăcute și constituția atletică, dar nu exagerat de pronunțată, sunt considerate atractive. Înălțimea partenerului, de asemenea, contribuie la gradul de atractivitate percepută, diferența de 21 de cm fiind considerată cea mai satisfăcătoare.

În plus, confirmând influența diferențierilor de rol, femeile apreciază mai mult bărbații care au capacitatea de a contribui cu resurse materiale. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că acești bărbați vor putea asigura supraviețuirea copiilor și a familiei, aducând resursele necesare. Pe ultimele locuri apar vârsta și educația: femeile apreciază în general bărbații cu câțiva ani mai în vârstă decât ele și cu nivel educațional similar sau mai înalt.

Dincolo de tabloul general, este bine să ne amintim că fiecare om este unic. Alegerea partenerului depinde nu doar de bifarea unor caracteristici, ci și de nivelul de maturizare al fiecăruia, de conștientizare a propriilor tipare (sănătoase sau toxice) de alegere a partenerilor, de capacitatea de a accepta minusurile celuilalt și de experiența de viață – iar aici, statistica face loc persoanei și poveștilor neașteptate de iubire.

 

Raymond Fisman and others, Gender Differences in Mate Selection: Evidence From a Speed Dating Experiment, The Quarterly Journal of Economics, Volume 121, Issue 2, May 2006, Pages 673–697, https://doi.org/10.1162/qjec.2006.121.2.673

Buss, D. (1989). Sex differences in human mate preferences: Evolutionary hypotheses tested in 37 cultures. Behavioral and Brain Sciences, 12(1), 1-14. doi:10.1017/S0140525X00023992

Lippa, R.A. The Preferred Traits of Mates in a Cross-National Study of Heterosexual and Homosexual Men and Women: An Examination of Biological and Cultural Influences. Arch Sex Behav 36, 193–208 (2007). https://doi.org/10.1007/s10508-006-9151-2

Gert Stulp, Abraham P. Buunk, Thomas V. Pollet. Women want taller men more than men want shorter women,Personality and Individual Differences,Volume 54, Issue 8,2013,Pages 877-883,ISSN 0191-8869, https://doi.org/10.1016/j.paid.2012.12.019.

Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități