https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Anxietatea in perioada examenelor

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 17 Jun. 2020
Anxietatea in perioada examenelor

de Diana Amza - Psihoterapeut

 

Anxietatea apare ca o stare de alertă și îngrijorare anticipatorie, însoțită de reacții fiziologice specifice, însă, atunci când predomină în viața ta, pot duce la disconfort generalizat. În cazul examenelor, un strop de anxietate va motiva învățarea, dar prea multă va afecta performanța. Cu cât miza este mai mare, cu atât anxietatea va crește (ca în cazul testării pentru un job bine plasat), dar există situații în care, deși miza este mică, reacțiile persoanei sunt disproporționate.  

Anxietatea prezintă simptome variate, printre care:

- îngrijorare anticipativă, frică, iritabilitate, neliniște, dificultăți de concentrare;

- palpitații, înțepături în zona inimii, furnicături în membre, amorțeli;

- senzația de lipsă de aer, nod în gât, respirație rapidă și superficială;

- dureri de burtă, greață;

- dureri de cap, amețeală;

- tulburări ale somnului.

Ce poți face atunci când nivelul tău de anxietate crește în preajma examenelor?

Iată câțiva pași!

Înainte de examen:

1. Perspectiva este totul! Identifică întâi gândurile declanșatoare („nu sunt suficient de bun”, „dacă nu trec examenul, va fi groaznic”, „sigur voi pica!”, „vor râde toți de mine” „părinții vor fi dezamăgiți”). Apoi formulează un gând realist, precum: orice examen poate fi repetat, persoanele dragi te sprijină indiferent de rezultate, și singurul eșec vine atunci când nu încerci deloc sau când renunți prea devreme. Consilierea psihologică te poate ajuta să îți modelezi gândirea,
2. Pregătește-te din timp! Anxietatea scade atunci când există organizare și control. Asigură-te că ai toate materialele necesare și învață pentru examen încă de când a fost planificat. Mergi la cursuri, citește periodic notițele, folosește mnemotehnica. Repetă seara, înainte de culcare, acest lucru favorizând stocarea informațiilor. 
3. Relaxează-te! Ia câte o pauză de 10 minute pentru fiecare oră sau două de învățare. Ascultă muzică, fă mișcare, trage un pui de somn. 

În timpul examenului

1. Fii prezent! Uneori, din teamă, poți fi tentat să renunți. Fii punctual și pregătit!
2. Citește cu atenție cerințele – folosește un creion pentru a sublinia cuvintele cheie. 
3. Rămâi ancorat în rezolvarea cerințelor – dacă mintea fuge, adu-o în prezent recitind ultimele fraze scrise sau chiar cerința. Folosește ciorna pentru a organiza ideile centrale. Rezolvă întâi ceea ce stăpânești, apoi revino la subiectele mai dificile.
4. Stop anxietate! Când ai emoții care îți perturbă concentrarea, oprește-te și respiră adânc. Vorbește-ți frumos (“Unde nu știu, pot deduce, pot fi creativ”, “M-am pregătit”), încurajează-te (“Am rezolvat deja jumătate de lucrare”, “Am timp și pentru verificare”) și programează-te pentru succes! Uneori este nevoie să îți acorzi permisiunea de a reuși! 

Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități