Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Anexita

27 Jun. 2017
Anexita

Ce este anexita? Anexita afectează în special femeile active sexual cu vârsta cuprinsă între 15-25 ani. În această grupă de vârstă, procentul estimat al femeilor afectate este de 1-2%. O frecvență mai mare se înregistrează în rândul femeilor fumătoare, a celor cu mulți parteneri sexuali, purtătoarelor de spirală contraceptivă, pacientelor expuse spălăturilor vaginale și chiuretajelor. 

Cum se instalează anexita? Cea mai frecventă cauză este infecția de natură bacteriană. Germenii pot pătrunde în trompele uterine sau ovare pe trei căi: ascendent prin vagin, descendent de la organele învecinate (cum ar fi apendicele) sau hematogen, prin sânge.

Diagnostic și complicații 
In funcție de evoluția bolii se descriu două forme de anexită: acută si cronică.                             
Printre simptomele tipice ale anexitei, care pot apărea împreună sau separat, se numără:
 • Anexita acută: cele mai frecvente sunt durerile puternice în abdomenul inferior și febra de peste 38°C. Abdomenul este încordat la palpare. De asemenea, sunt posibile secreții vaginale cu miros neplăcut, stări de greață, tulburări de defecație sau tulburări menstruale. Uneori apar și dureri în timpul micțiunii. 
Anexita cronică: Atunci când infecția acută nu se vindecă, simptomele se pot menține luni sau chiar ani de zile. Pacientele resimt dureri în pelvis, dureri de spate, în special în timpul contactului sexual, tulburări menstruale, constipații, reducerea performanței generale, oboseala și scăderea apetitului. În cazul stadiului acut, complicațiile pot consta în extinderea infecției și la organele învecinate, precum apendicele și peritoneul, stare care poate pune în pericol viața pacientelor (abdomen acut). 

Tratament 
Tratamentul presupune repaus la pat, administrarea de antibiotic împotriva unei game extinse de germeni și administrarea de perfuzii. Pot fi administrate și medicamente cu efect antiinflamator. Așezarea unei comprese reci pe abdomenul inferior poate calma durerile. Este importantă o hidratare suficientă și golirea regulată a vezicii și a colonului. Se recomandă evitarea contactelor sexuale și tratarea partenerului, dacă este cazul. De asemenea, se interzice fumatul în timpul tratamentului. Odată depășită faza acută, fapt verificat prin test de sânge, poate începe tratamentul cu împachetări termale pentru stimularea circulației sângelui. Pacientelor li se recomandă controale regulate. 

Prevenție 
Este importantă menținerea unui echilibru al florei vaginale (evitarea folosirii exagerate a sprayurilor intime). De asemenea, se recomandă o alimentație sănătoasă, multă mișcare în aer liber și evitarea fumatului. De asemenea, în perioadele reci, picioarele și pelvisul trebuie menținute calde și îmbrăcămintea umedă trebuie imediat schimbată.

 

 

Comunități