Alege farmacia

Andivele pline de vitamine

Andivele pline de vitamine

Istoria andivei începe în Belgia în secolul al 19-lea. Forțați de recolta deosebit de bogată, țăranii au fost nevoiți să depoziteze rădăcinile de andive în solarii întunecate. După un timp le-au găsit înmugurite cu frunzele de andive pe care le cunoaștem în prezent. De atunci, andivele sunt foarte apreciate în Belgia unde se estimează un consum anual de 9 kg/ andive pe cap de locuitor. Și pe bună dreptate deoarece această plantă este plină de vitamine și minerale, iar conținutul caloric este foarte redus. Andivele sunt recoltate iarna și se numără astfel printre deliciile proaspete de care ne putem bucura în sezonul rece.

Conținutul valoros al andivelor 

Andivele aparțin familiei Asteraceae. Plantele din această familie sunt recunoscute pentru calitățile terapeutice și de gust, precum arnica și anghinarele. Frunzele de andive sunt bogate în vitamina B1, B2 și vitamina C, precum carotenul. În plus, această legumă conține fosfor, potasiu și calciu. Cu o valoarea calorică de numai 17 kcal la 100 grame, o puteți consuma fără mustrări de conștiință în privință siluetei.

Gustul amar al andivelor se datorează printre altele substanței lactucopicrinei (numită în trecut  Intibina). Această substanță amară joacă un rol benefic în procesul digestiv, stimulează vezica biliară și pancreasul. Ambele sunt responsabile pentru producția altor hormoni și enzime importante, care permit preluarea de substanțe din hrană. În plus, substanțele amare par să reducă tensiunea arterială și să calmeze durerile. 

De asemenea, andiva este bogată în fibre vegetale și inulină. Aceste substanțe joacă un rol important în prevenirea afecțiunilor colonului cum ar fi cancerul de colon. Frunzele deschise la culoare au efect diuretic și joacă un rol important în reglarea aportului acizi – baze în organism. Aceste proprietăți recomandă andivele în special persoanelor reumatice. 

Ce trebuie să știți despre andive 

Dacă nu tolerați gustul amar al andivelor, puteți decupa tija mediană unde sunt depozitate majoritatea substanțelor amare. Dacă simțiți că și frunzele sunt încă prea amare pentru gustul dvs., lăsați-le timp de câteva minute în apă sărată călduță sau în lapte. Această metodă va reduce gustul amar însă va afecta și efectul benefic pentru sănătate al acestora.

Andivele sunt potrivite nu doar pentru pregătirea salatelor proaspete ci și pentru ghivecele de legume sau chiar ca garnitură. Lăsați-vă inspirați și încercați diferite rețete. Cel mai bun gust este însă cel al frunzelor proaspete, presărate cu un dressing de suc de fructe, mandarine sau miere. Gustul amar este astfel redus și proprietățile nutritive sunt păstrate.

3 sfaturi practice pentru păstrarea și pregătirea andivelor

  • Pentru a evita accentuarea gustului amar, păstrați andiva într-un spațiu întunecat și răcoros.
  • Adăugați suc de lămâie atunci când căliți frunzele pentru a le păstra culoarea verde, proaspătă!
  • Știați că puteți afla cu ajutorul andivelor dacă tigaia pe care o folosiți conține fier? În contact cu fierul, andivele de înnegresc.
Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă