https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Alergiile la copii – particularități și prevenire

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 21 Apr. 2022
Alergiile la copii – particularități și prevenire

Cum se manifestă alergiile la copii?

  • Simptome de rinoconjunctivită alergică, cauzate în principal de polen, praful de casă, mucegai, scame, sau păr de animale:
  • Secreții nazale apoase și abundente, strănut repetat, înroșirea ochilor, mâncărimea nasului, urcehii sau cerului gurii;
  • Secreții postnazale care se preling în spatele nasului și ajung în gură, producând o tuse seacă;
  • Înfundarea nasului, copilul doarme cu gura deschisă și sforăie (atenție la diferențierea de polipii nazali).
  • Wheezing (respirație grea, șuierătoare) repetat și tuse seacă persistentă – frecvent întâlnite la copiii cu vârsta între 2-5 ani. Sunt cauzate de infecții virale sau alergeni inhalatori (în special acarieni din praful de casă). Weezingul repetat apare mai ales la copii născuți prematuri sau din mame fumătoare, care nu au fost alăptați în primele 6 luni de viață, sau care au fost expuși la medii aglomerate sau poluate.
  • Simptome cutanate, cauzate de alergeni alimentari, de contact sau inhalatori (acarieni, polen): urticarie, erupții în jurul gurii, piele uscată, eczemă atopică (înroșirea obrajilor și pielii în zona pliurilor, încheieturilor).
  • Simptome digestive, cauzate de alergeni alimentaridureri de burtă, colici, greață, vărsături, scaune diareice. Simptomele digestive se asociază frecvent cu simptome cutanate, precum urticarie și angioedem (umflarea buzelor, ochilor, limbii).

Care sunt particularitățile alergiilor la copii?

Alergiile alimentare și dermatita atopică sunt întâlnite mai frecvent la copii decât la adulți (la adulți predomină alergiile respiratorii. 

Alergiile la copii se pot manifesta diferit față de cele la adulți. Astfel, unii copii alergici la un aliment pot dezvolta doar simptome respiratorii (copilul alergic la laptele de vacă poate tuși și respira greu), iar unii copii alergici la praful de casă pot avea, în special, urticarie asociată sau nu cu respirație șuierătoare (wheezing). De asemenea, pot apărea erupții periorale, în jurul gurii, după consumul de fructe sau legume crude – erupții asociate cu alergia la polen.

Cum poți să reduci riscul de alergii la copii?

  • Evită fumatul, consumul de alcool, medicamentele și alimentele nesănătoase în timpul sarcinii;
  • Alege nașterea naturală în loc de cezarină;
  • Alăptează bebelușul pentru cel puțin primele 6 luni de viață;
  • Evită diversificarea înainte de 4 luni (ideal, aceasta se face de la 6 luni);
  • Evită intrarea în colectivitate până după vârsta de 3 ani;
  • Evită spațiile aglomerate și poluarea, nu fuma în preajma copilului;
  • Aerisește frecvent spațiul de locuit;
  • Introdu în dieta copilului, cât mai precoce, alimente cu risc crescut alergenic, în doze progresiv crescânde;
  • Cere sfatul medicului sau farmacistului pentru un supliment probiotic specializat pentru alergii.

Dr. Mariana Olingheru

Medic specialist Medicină de Familie

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități