Alege farmacia

AERUL CONDITIONAT – riscurile utilizarii

AERUL CONDITIONAT – riscurile utilizarii

Zilele caniculare şi umede ale verii, în care totul pare că se topeşte, iar hainele se lipesc de pielea noastră, ne determină să căutăm tot mai des briza răcoroasă a aparatelor de aer condiționat. Utilizarea lor excesivă sau la temperaturi foarte scăzute este riscantă, spun specialiştii. Iată de ce:

Diferența mare de temperatură între exterior şi interior poate provoca un disconfort suplimentar. Aceasta reprezintă un stres pentru organism, forțându-l să facă față temperaturilor mult mai înalte din exterior, decât ar fi în mod natural fără aerul condiționat. De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni ale inimii pot fi afectate şi mai mult de valurile de căldură din timpul verii, aceasta ducând la o rată de mortalitate mai mare în rândul cardiacilor. Se recomandă ca temperatura în spațiile închise să fie în jur de 24-25 de grade Celsius.

Factori patogeni, precum bacterii, virusuri și fungi îşi pot găsi un teren propice pentru a prolifera în interiorul aparatelor de aer condiționat, în filtre şi la nivelul sistemului de răcire. Acestea se pot răspândi în încăperi, provocând infecții ale căilor respiratorii, sinuzită, faringită şi chiar conjunctivită.

Aerul uscat şi rece eliminat în încăperi poate duce la uscarea excesivă a pielii, iritații şi chiar eczeme cutanate, uscarea şi iritații ale ochilor. Deshidratarea conduce la stări de oboseală, dureri de cap, senzație intensă de frig şi sete excesivă. Este necesară utilizarea unui umidificator de aer şi, în funcție de situație, picături pentru hidratarea ochilor.  

Poziționarea în dreptul sau în apropierea fluxului de aer rece poate duce la inflamații ale nervului trigemen, precum şi ale altor nervi, provocând dureri de cap, de gât şi de umăr, de spate sau chiar de genunchi. Direcționați aerul rece în altă parte sau încercați să vă mutați din dreptul său.

Praful stocat în aparatele de aer condiționat, precum şi cel din încăperile ventilate, alături de părul de animale şi alți factori iritanți pot declanşa rinita alergică în cazul persoanelor mai sensibile, ducând până la apariția simptomelor de astm. Aerul condiționat poate reprezenta o soluție de aerisire a interioarelor pentru persoanele alergice la polen, cu condiția ca aparatul să fie igienizat şi să utilizeze un filtru HEPA.    

Soluții pentru riscurile asumate atunci când utilizăm aer condiționat, fie acasă, la birou sau în maşină, reprezintă: igienizarea frecventă a aparatelor de aer condiționat şi înlocuirea periodică a filtrelor, alternanța între timpul de funcționare şi cel de repaus al aerului condiționat şi menținerea unei temperaturi nu prea scăzute.

Produse
Articole similare
Cat de simplu e sa ai cel mai puternic sistem imunitar.
Un sistem imunitar scazut duce la boala. Ce duce la un sistem imunitar scazut? Toate cele de zi cu z...
Citeste
Zece sfaturi pentru o viață lungă și sănătoasă
Fiecare își dorește să se mențină sănătos și în formă pentru cât mai mult timp. Cu ajutorul unu...
Citeste
De ce plangem cand taiem ceapa?
Stim cu totii ce se intampla cand taiem ceapa  - ochii incep sa lacrimeze, plangem de-a dreptul...
Citeste
Pubertatea - Tineri la pragul dintre copilărie și maturitate
Odată cu pubertatea, băieților începe să le crească barba. Mai importante decât schimbările fiziolog...
Citeste
De ce inchidem ochii atunci cand stranutam?
Fie ca vrem, fie ca nu, atunci cand stranutam „orbim” pentru cateva momente. Stranutul e...
Citeste
Cum va puteti bucura de iarna alaturi de cei mici?
Iarna inseamna bucuria primilor fulgi de zapada, a brumei, a mersului la sanius alaturi de parinti....
Citeste
Comandă