Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Administrarea corectă a antibioticelor

11 Feb. 2014
Administrarea corectă a antibioticelor

Termenul „antibiotic” este de origine greacă și semnificația acestuia s-ar putea traduce „împotriva vieții”. Însă lupta nu se dă împotriva celui care și le administrează, ci a germenilor care îi creează probleme. Antibioticele continuă să fie adevărate forțe miraculoase care pot salva vieți. Însă pentru acesta, este nevoie să fie administrate corect.

Există numeroase microorganisme care pot cauza infecții - în principal bacterii și virusuri sau chiar ciuperci. Antibioticele sunt eficiente numai împotriva bacteriilor! Acest fapt se datorează diferenței majore dintre bacterii și virusuri. Astfel, bacteriile se pot dezvolta până la o dimensiune de 0,002 mm, sunt capabile de propriul metabolism și pot fi dezvoltate în mediu artificial de hrănire. Spre deosebire de acestea, virusurile sunt de aproximativ câteva sute de ori mai mici decât bacteriile, nu pot exista autonom, având nevoie de celule gazdă.

Antibioticele atacă peretele celular sau metabolismul bacteriilor, însă împotriva virusurilor care se instalează în celulele umane, nu pot lupta. Această informație este foarte importantă în principal în cazul răcelilor, care sunt cauzate de cele mai multe ori de virusuri – astfel că antibioticele nu sunt eficiente împotriva răcelilor.

Cum se administrează antibioticul

Foarte important: Antibioticul trebuie administrat întotdeauna până la încheierea perioadei pentru care a fost prescris. Utilizarea corectă, cantitatea de substanță activă conținută și timpul de administrare sunt stabilite de medic în funcție de infecția respectivă, ținând cont de eventualele alergii sau afecțiuni concomitente. În cazul unei îmbunătățiri a stării după prima zi de tratament, înseamnă că antibioticul este eficient. Cu toate acestea administrarea antibioticului trebuie continuată conform perioadei prescrise de medic. Numai așa vor fi distruse toate bacteriile și se va evita apariția rezistenței germenilor. Alte reguli importante ce ar trebui respectate în tratamentul cu antibiotice: 

  • Respectați perioadele de pauză indicate între administrări. Doar așa veți asigura menținerea constantă a nivelului de substanță activă în corp. „De trei ori pe zi” înseamnă așadar o doză la opt ore.
  • Antibioticele trebuie administrate cu apă, deoarece laptele sau alte alimente ar putea reduce efectul acestora. Se recomandă consumarea unui pahar întreg cu apă. Respectați o pauză de minim două ore între administrarea antibioticelor și consumul de lapte/produse lactate.
  • Momentul exact al administrării. În prezent există diferite tipuri de grupe de antibiotice în funcție de substanțele active pe care le conțin. De aceea, nu poate fi stabilită o regulă general valabilă pentru momentul de administrarea al acestora. Unele trebuie administrate înainte de masă, altele după masă. Medicul sau farmacistul vă va recomanda modul corect de administrare; Aceste informații sunt disponibile și în indicațiile din ambalajul antibioticelor.
  • Interacțiuni. Persoanele care se află sub tratament și cu alte medicamente, trebuie să solicite informații medicului asupra interacțiunilor acestora cu antibioticele.

Sfaturi pentru înghițirea tabletelor mari

Antibioticele sunt livrate de cele mai multe ori – în principal în cazul dozelor mari – sub forma unor tablete mari și care de cele mai multe ori nu pot fi mărunțite, din cauza straturilor în care sunt învelite (informații în indicațiile din ambalaj). Multe persoane au însă probleme cu înghițirea unor tablete mari. În cazul în care administrarea nu permite dizolvarea în suc, spre exemplu, vă venim cu câteva sfaturi în ajutor:

  • Înainte de administrare, beți o gură de apă pentru a umezii mucoasa.
  • Așezați tableta pe limbă, cât mai în spate posibil și beți toată cantitatea de apă din pahar.
  • Odată cu înghițirea, înclinați ușor capul în față.

Află care sunt efectele secundare

Prin modul în care acționează, diferitele tipuri de antibiotice pot avea și efecte secundare. Bacteriile sunt necesare vieții, spre exemplu cele din cavitatea bucală sau în intestinul gros. Acestea asigură o digerare corectă a hranei. Cu toate acestea, un tratament cu antibiotice va distruge nu numai bacteriile dăunătoare, ci și pe cele benefice. Se întâmplă astfel că echilibrul florei intestinale să aibă de suferit și printre efectele secundare ale antibioticelor să se numere, în mod destul de frecvent, scaunele moi sau chiar diareea. Antibioticele pot afecta și echilibrul florei normale orofaringiene sau vaginale cu apariția candidozei orale sau vaginale.

În mod normal, după încheierea curei de antibiotice, flora intestinală se reface rapid, persoanele cu probleme pot solicita la farmacii preparate speciale de refacere a florei, spre exemplu culturi de drojdie din saccharomyces boulardii sau extract de bacterii din lactobacillus și bifidobacterium.

Nu vă tratați singuri cu antibiotice

În cazul infecțiilor, dacă acestea sunt cauzate de bacterii, tratamentul cauzal este reprezentat de antibiotice. Există diferite bacterii care pot fi tratate cu substanțe active diferite. De multe ori însă, cauzele infecțiilor pot fi virale sau fungice iar în aceste situații nu se recomandă tratamentul antibiotic. Consultați un doctor pentru a stabili cauza infecției. Nu vă tratați singuri cu antibiotic.

Rezistența la antibiotice

În cazul multor bacterii, antibioticele nu mai au nici un efect. Motivul: agenții patogeni au dezvoltat rezistență împotriva medicamentului. De cele mai multe ori motivul pentru aceasta, este administrarea neglijentă a antibioticelor. În cazul întreruperii tratamentului înainte de termenul prevăzut de medic, bacteriile puternice nu sunt distruse, devenind astfel rezistente împotriva medicamentului, așadar își pierd sensibilitatea la antibiotic. Tocmai de aceea este atât de importantă respectarea duratei prescrise și a orelor de administrare pentru antibiotice.

Cele mai importante concluzii

  • Administrați antibioticele la interval regulat și în dozele prescrise.
  • Nu întrerupeți tratamentul cu antibiotic înainte de termenul prescris.
  • Nu vă tratați singuri cu antibiotice.

Ca să ai grijă corect de tine și de familia ta, specialiștii Alphega îți pun la dispoziție sfaturi utile pentru o îngrijire de nota 10 a fiecărui membru al familiei tale!

Sperăm că acest articol te-a ajutat să eviți pericolele cauzate de administrarea incorectă a antibioticelor.

Spune-ne într-un comentariu cât de utile sunt sfaturile Echipei Alphega!

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități