Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Activitati pentru pacientii diagnosticati cu dementa

11 Jul. 2017
Activitati pentru pacientii diagnosticati cu dementa

In cazul seniorilor diagnosticati cu dementa, se observa un declin constant al capacitatilor intelectuale. In functie de forma si de stadiul dementei, pot fi afectate memoria pe termen scurt, vorbirea, abilitatile motorii si gandirea. Cu ajutorul anumitor jocuri de memorie, competentele inca prezente pot fi  antrenate.

Numeroasele simptome ale dementei

In functie e tabloul clinic, dementa se poate manifesta prin simptome foarte variate. Anumite competente sunt inca prezente complet sau partial, iar cu ajutorul exercitiilor trebuie incercata mentinerea respectivelor competente pe termen cat mai indelungat. In plus, cu ajutorul jocurilor, pot fi reactivate anumite competente inactive. Toate acestea se diferentiaza individual si depind de forma, stadiul si evolutia dementei cat si de necesitatile pacientului.

De cele mai multe ori, dementa este prezenta pe fondul altor deficite fizice, astfel ca jocurile de antrenament trebuie adaptate in functie de structura personalitatii pacientului pentru a evita suprasolicitarea acestuia.

Antrenamente mentale

Jocurile pentru seniorii cu dementa antreneaza nu doar capacitatea mentala, ci si interactiunea sociala in cadrul unui grup, spre exemplu intr-un camin pentru persoane varstnice, unde astfel de jocuri pot ajuta la diversificarea rutinei zilnice, dar si la stabilirea unui structuri in desfasurarea unei zile. Aceste structuri repetitive sunt importante pentru pacientii cu dementa, care deseori nu-si pot aminti care este luna in curs, ora etc.

Spre exemplu activitatile de lucru manual, in functie de sezon (primavara, Craciun etc.), ii pot ajuta pe pacienti pentru o mai buna orientare in timp. In plus, prin joc si activitati, perceptia de sine a pacientilor se imbunatateste.

Jocuri

Un factor important in oferirea de jocuri sau activitati pacientilor cu dementa este de a nu-i trata in deradere, ci de a-i lua in serios. Pentru numerosi seniori cu dementa, jocurile copilariei sunt cele mai placute. Iata cateva jocuri care stimuleaza concentrarea si performanta:

  • Jocuri de masa (Nu te supara, frate, Moara, etc…)
  • Jocuri de carti
  • Jocuri de memorie cu motive adaptate varstei
  • Jocuri cu zaruri

Sunt potrivite si jocurile de tipul „Imi pregatesc valiza pentru…“ sau „tari, orase, munti, ape…“ sau o varianta adaptata, in functie de stadiul dementei. Figurinele de joc mai mari, inscrisurile lizibile, mai mari si culorile pregnante, luminoase sunt mai placute pentru pacienti decat cele in format obisnuit.

Activitatile familiare pot trezi amintiri

Muzica, dansul si lecturile reprezinta activitati corespunzatoare pentru seniorii cu dementa. Pentru pacientii care sufera si de alte probleme fizice, dansul sau gimnastica pot stimula capacitatile motorii si mobilitatea chiar si cand sunt realizate pe scaun. Melodiile din tinerete pot trezi amintiri, la fel si poeziile si povestile ascultate in copilarie.

In functie de activitatea pacientilor din tinerete, se pot dezvolta diferite activitati. Spre exemplu prin sortarea, capsarea de hartii, dosare, etc. Prioritatea activitatilor realizate cu seniorii cu dementa este ca acestia sa se simta bine in timpul desfasurarii lor.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1660 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități