https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

12 sfaturi impotriva germenilor din bucatarie

15 Oct. 2015
12 sfaturi impotriva germenilor din bucatarie

Igiena este vitala, in special cand vine vorba de alimente si bucatarie. Sursele de risc in ceea ce priveste igiena sunt in special frigiderul, buretele de vase si laveta. Iata cateva recomandari pentru a reusi sa pastrati igiena in bucatarie. Cercetatorii au studiat numarul germenilor dintr-o bucatarie. Rezultatul: pe centimetrul patrat al unei chiuvete au fost identificate 10 000 de bacterii. Pe suprafata de lucru din bucatarie a fost stabilita prezenta a 10 000 de germeni, alti 100.000 pe podeaua din bucatarie si pana la 100 milioane in buretele de vase.

Nu este necesara dezinfectarea regulata

Buretele si laveta sunt purtatorii principali de germeni din bucatarie. Cu ajutorul buretelui, acestia sunt transmisi peste tot in bucatarie, si odata cu stergerea vaselor ajung si pe prosop.  Este recomandata dezinfectarea regulata in bucatarie? In nici un caz, deoarece substantele dezinfectante pot provoca alergii. Apa fierbinte, detergentul de vase si detergentul universal sunt suficiente pentru curatare.

Burete si lavete

  • Schimbati prosopul de vase si pe cel de maini in mod regulat, la 2 -3 zile.
  • Spalati prosoapele de maini si ustensilele de spalare la 60 de grade. Laveta ar trebui spalata la 90 de grade. Puteti sa o spalati direct in masina de spalat vase insa doar daca este atinsa temperatura de minim 60 de grade.
  • Lasati intotdeauna la uscat buretii si prosoapele de vase.

Echipamente de bucatarie, tocatoarele

  • Echipamentele de bucatarie si spatiile de lucru trebuie sa fie usor de curatate. Spatiile umede sunt benefice dezvoltarii germenilor!
  • In urma contactului cu carne cruda, spalati cutitele inainte de refolosire.
  • Atunci cand spalati vasele de mana, clatiti intotdeauna cu apa curata pentru a asigura eliminarea germenilor.
  • Asezati tocatoarele spalate in pozitie verticala pentru a permite circulatia aerului. Atunci cand lemnul este spalat, incepe sa se umfle, retinand bacteriile in lemn. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la lemn, deoarece plasticul nu reprezinta o alternativa mai buna.
  • Cea mai sigura metoda de eliminare a germenilor din tocatoare este asezarea acestora in cuptoarele cu microunde.
  • Pentru alimentele crude si cele preparate, se recomanda folosire de tocatoare diferite.

Frigider

    • Goliti frigiderul la intervale de 10 zile si spalati-l corespunzator. Germenii se pot acumula in special in resturile vegetale.
    • Frigiderul trebuie decongelat si spalat cel putin o data pe luna cu o solutie de apa si otet. Spalati spatiile de lucru cu apa fierbinte si stergeti.

Nu uitati spalarea mainilor

Este de la sine inteles: inainte de a manevra alimente, nu uitati sa va spalati mainile. Cercetarile au aratat ca majoritatea germenilor ajung in alimente in urma manevrarii cu maini nespalate. Printr-o spalare corespunzatoare a mainilor, se poate evita transmiterea de germeni.

Comunități