Alege farmacia

Vitiligo

Vitiligo

Chiar daca nu reprezinta o afectiune care pune viata in pericol, vitiligo este mai mult decat o problema cosmetica. Vitiligo reprezinta o tulburare dobandita care afecteaza colorarea normala a pielii.  Petele albe au diferite forme si apar in diferite parti ale corpului. Din aceste pete albe lipseste melanina, cea care confera culoarea obisnuita a pielii. Melanina este formata de celule speciale ale pielii (melanocite) si se depune uniform in straturile intermediare ale pielii, ca strat de protectie impotriva razelor ultraviolete periculoase.

 

Cauzele aparitiei bolii

Vitiligo nu este o boala ereditara si, de regula, nu afecteaza intreaga suprafata a pielii si nici toate tesuturile care contin pigmenti. Cu toate acestea, studiile au demonstrat existenta unei predispozitii ereditare, deoarece boala este intalnita in mod frecvent in anumite familii. Cauzele aparitiei bolii vitiligo sunt insa neclare.

Cel mai probabil pacientii au de-a face cu o reactie imunitara impotriva propriilor celule care produc melanina. Ca urmare a acestei asa-numite reactii autoimune, celulele respective sunt distruse si isi pierd capacitatea de a produce pigmentul necesar, provocand astfel decolorarea segmentelor de piele. Parul din segmentele de piele afectata poate fi si el de culoare alba, insa nu in toate cazurile.

In ceea ce priveste cauza imunologica, exista studii care sustin ca vitiligo este deseori asociat si cu alte boli din aceeasi grupa, cum ar fi exemplu anumite boli ale glandei tiroide, modificarile mucoasei stomacale sau alopecia areata (aparitia unor zone total lipsite de par) in care sunt implicate procese imunologice.

 

 Simptome

Boala este usor de recunoscut datorita aspectului specific. Petele albe ale pielii au dimensiuni si forme diferite, marginile pot fi de culoare rosie sau intr-o nuanta mai inchisa decat restul pielii. Sunt afectate in special extremitatile, capul si zonele genitale. Chiar daca vitiligo in sine nu este insotit de alte simptome, poate conduce la complicatii. Pe de-o parte pot aparea modificari de ordin psihic datorita schimbarilor de aspect ale pielii, fapt ce poate conduce la nesiguranta, izolare sociala, calitatea limitata a vietii.

 

 

 

 

Vitiligo si expunerea la soare

Este foarte importanta protejarea acestor segmente de piele impotriva razelor UV, in special atunci cand pielea nu este acoperita de imbracaminte. Riscul aparitiei cancerului de piele este semnificativ mai mare in cazul nerespectarii unei protejari consecvente impotriva razelor solare. Tratamentul cauzelor aparitiei bolii nu este posibil in prezent.

Cu toate acestea, simptomele si riscurile bolii pot fi tratate. Pe de-o parte prin folosirea de preparate cosmetice pentru acoperirea petelor, care pot avea mai mult decat un efect pur optic. Administrarea provitaminei beta-caroten are o explicatie terapeutica deoarece aceasta stimuleaza pigmentarea pielii. Riscul acestei proceduri este insa de a accentua suplimentar petele albe ale pielii.

Tratament

Expunerea voita a pielii la raze ultraviolete (PUVA) si fenilalanina poate avea efect in cazul petelor recent aparute, asa cum a demonstrat un studiu comparativ desfasurat pe o perioada de cinci ani. Si anumite extracte de plante (spre exemplu cele din dud negru) au fost recomandate pentru tratarea bolii vitiligo, insa actiunea acestora poate fi explicata cel mult prin efectul de colorare pe care il au asupra pielii.

In cazul expunerii la soare, pielea nepigmentata trebuie acoperita cu un strat de crema cu protectie solara cu factor foarte ridicat, in caz contrar riscul aparitiei arsurilor solare este semnificativ.

Produse
Articole similare
Acneea rozacee
Pielea feței are aspect roșu și este acoperită de pustule, de vase de sânge roșii și albastre. Acnee...
Citeste
De ce simțim mâncărime în zona plăgilor?
Vorbim de o experiență prin care am trecut cu toții. Ne accidentăm în timp ce mergem cu bicicleta, î...
Citeste
Problemele de sănătate pe care le dezvăluie starea unghiilor
Unghiile și sănătateaFie că le purtăm lungi sau scurte și practice, roșii sau nevopsite, lunguiețe s...
Citeste
Acneea tardiva
Cei care sufera de acnee stiu ca nu este o problema care ii afecteaza doar pe adolescenti. Asa-numit...
Citeste
Identificarea și tratarea micozei unghiilor
Infecțiile micotice ale pielii (ciuperca pielii) și cele ale unghiilor (ciuperca unghiilor sau onico...
Citeste
Solar si fototerapia
Nimic nu este mai benefic pentru o stare apasatoare decat o portie buna de soare. Relatia care exist...
Citeste
Comandă