https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Vitiligo

24 Apr. 2017
Vitiligo

Chiar dacă nu reprezintă o afecțiune care pune viața în pericol, vitiligo este mai mult decât o problemă cosmetică. Boala Vitiligo reprezintă o tulburare dobândită care afectează colorarea normală a pielii.  Petele albe au diferite forme și apar în diferite părți ale corpului. Din aceste pete albe lipsește melanina, cea care conferă culoarea obișnuită a pielii. Melanina este formată de celule speciale ale pielii (melanocite) și se depune uniform în straturile intermediare ale pielii, ca strat de protecție împotriva razelor ultraviolete periculoase.

Boala Vitiligo - cauzele apariției 

Vitiligo nu este o boala ereditară și, de regulă, nu afectează întreaga suprafață a pielii și nici toate țesuturile care conțin pigmenți. Cu toate acestea, studiile au demonstrat existența unei predispoziții ereditare, deoarece boala este întâlnită în mod frecvent în anumite familii. Cauzele apariției bolii vitiligo sunt însă neclare.

Cel mai probabil, pacienții au de-a face cu o reacție imunitară împotriva propriilor celule care produc melanina. Ca urmare a acestei așa-numite reacții autoimune, celulele respective sunt distruse și își pierd capacitatea de a produce pigmentul necesar, provocând astfel decolorarea segmentelor de piele. Părul din segmentele de piele afectată poate fi și el de culoare albă, însă nu în toate cazurile.

În ceea ce privește cauza imunologică, există studii care susțin că vitiligo este deseori asociat și cu alte boli din aceeași grupă, cum ar fi anumite boli ale glandei tiroide, modificările mucoasei stomacale sau alopecia areată (apariția unor zone total lipsite de păr) în care sunt implicate procese imunologice.

Simptome

Boala Vitiligo este ușor de recunoscut datorită aspectului specific. Petele albe ale pielii au dimensiuni și forme diferite, marginile pot fi de culoare roșie sau într-o nuanță mai închisă decât restul pielii. Sunt afectate în special extremitățile, capul și zonele genitale. Chiar dacă boala vitiligo în sine nu este însoțită de alte simptome, poate conduce la complicații. Pe de-o parte, pot apărea modificări de ordin psihic datorită schimbărilor de aspect ale pielii, fapt ce poate conduce la nesiguranță, izolare socială, calitatea limitată a vieții.

Boala Vitiligo și expunerea la soare

Este foarte importantă protejarea acestor segmente de piele împotriva razelor UV, în special atunci când pielea nu este acoperită de îmbrăcăminte. Riscul apariției cancerului de piele este semnificativ mai mare în cazul nerespectării unei protejări consecvente împotriva razelor solare. Tratamentul cauzelor apariției bolii nu este posibil în prezent.

Cu toate acestea, simptomele și riscurile bolii pot fi tratate. Pe de-o parte, prin folosirea preparatelor cosmetice pentru acoperirea petelor, care pot avea mai mult decât un efect pur optic. Administrarea provitaminei beta-caroten are o explicație terapeutică deoarece aceasta stimulează pigmentarea pielii. Riscul acestei proceduri este însă de a accentua suplimentar petele albe ale pielii.

Tratament

Expunerea voită a pielii la raze ultraviolete (PUVA) și fenilalanina poate avea efect în cazul petelor recent apărute, așa cum a demonstrat un studiu comparativ desfășurat pe o perioadă de cinci ani. Și anumite extracte de plante (spre exemplu cele din dud negru) au fost recomandate pentru tratarea bolii vitiligo, însă acțiunea acestora poate fi explicată cel mult prin efectul de colorare pe care îl au asupra pielii.

În cazul expunerii la soare, pielea nepigmentată trebuie acoperită cu un strat de cremă cu protecție solară cu factor foarte ridicat. În caz contrar, riscul apariției arsurilor solare este semnificativ.

Comunități