https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Alergii si astm Alergii si astm

Expunerea la soare – Să evităm pericolele, bucurându-ne de sănătate

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 19 Jun. 2018
Expunerea la soare –  Să evităm pericolele, bucurându-ne de sănătate


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

 

Soarele este necesar sănătății umane, așa cum este hrana, apa, oxigenul și mișcarea. Expunerea excesivă și neprotejată la soare poate avea însă consecințe nefaste, imediate sau în timp, atât asupra pielii cât și asupra sănătății generale a organismului. Evitarea completă a soarelui este de asemenea periculoasă și poate conduce la boli foarte grave. Expunerea moderată la soare cu protecție adecvată este benefică pentru sănătatea generală a organismului. Așadar, trebuie să ne bucurăm de soare și lumină, învățând cum să evităm pericolele posibile.

 

Expunerea moderată la soare este benefică pentru organism

Soarele este vital pentru existența omului, ne oferă lumină, energie, căldură. Expunerea la soare ne aduce și alte beneficii: bronzul mult dorit și sănătatea oaselor, prin sinteza în piele sub acțiune razelor solare a vitaminei D, care prin fixarea calciului în oase asigură creșterea, previne rahitismul și combate osteoporoza.

Lumina soarelui are efecte antidepresive iar unele boli dermatologice se ameliorează la soare (eczema atopică, lichenul plan și psoriazisul).

 

Lipsa expunerii la soare este la fel de dăunătoare ca și fumatul

Persoanele care nu se expun deloc la soare prezintă un mare deficit de vitamina D și un risc crescut de boli precum: osteoporoză, diabet zaharat, boala Alzheimer, boli cardiovasculare și diferite tipuri de cancer (cancer de colon, de sân sau de prostată). De asemenea, nivelurile scăzute de vitamina D contribuie la apariția declinului cognitiv specific îmbătrânirii. Cercetările au arătat că în țările nordice, unde soarele este prezent doar câteva luni pe an este mai mare incidența în populație a tulburărilor imunitare și a unor afecțiuni severe autoimune, cum este scleroza multiplă.

Un studiu recent din Suedia, efectuat pe 30 000 de femei cu vârsta peste de 20 ani, publicat în Journal of Internal Medicine în martie 2016, a evidențiat că lipsa expunerii la soare este la fel de dăunătoare ca și fumatul. În acord cu datele studiului, speranța de viață a nefumătorilor care evită soarele este similară cu a marilor fumători care se expun îndelungat la soare.

 

Pericolele expunerii la soare apar imediat sau în timp

Expunerea acută sau cronică la soare are însă și efecte nocive asupra organismului, în special asupra pielii. Anumite persoane prezintă reacții cutanate imediate după expunerea la soare. Pericolele vizibile care apar imediat după expunerea la soare sunt arsurile solare, insolația, intoleranța la soare și fotosensibilitatea.

 

Expunerea la soare are și efecte dăunătoare sistemice, nu doar la nivelul pielii. Radiațiile ultraviolete acționează asupra celulelor Langerhans și produc imunodepresie. Scăderea imunității este un efect nociv sistemic șiexplică activarea herpesului la soare, creșterea frecvenței micozelor vara și incidența impetigo (infecții ale pieii frecvent localizate în jurul nasului și gurii) la copiii expuși la soare.

 

Expunerea la soare și cancerul de piele

Acțiunea soarelui asupra pielii pe termen lung este cumulativă și este responsabilă de îmbătrânirea cutanată fotoindusă și de cancerul de piele. Sub acțiunea radiațiilor solare în piele se eliberează radicalii liberi de oxigen care sunt dăunători pielii și care provoacă îmbătrânirea prematură și apariția precoce a ridurilor. Cel mai nociv efect însă al radiațiilor solare este modificarea ADN-ului celular cu creșterea riscului de apariție a cancerului de piele.Expunerea prelungită și cronică la soare crește riscul apariției cancerului de piele, dar nu este întotdeauna o relație direct proporțională între timpul de expunere și riscul de boală și foarte important: reactivitatea este diferită de un organism la altul. O singură zi de expunere la soare fără o protecție adecvată poate provoca leziuni ireversibile ale celulelor pielii. Melanomul malign, cea mai gravă formă de cancer cutanat, poate să apară însă și pe tegumente neexpuse la soare ca:palme, tălpi, scalp, unghii.

 

arsuri

Cum evităm pericolele expunerii la soare?

 Mecanismul natural de protecție a pielii împotriva razelor de soare este sinteza de melanină în piele. Melanina este un pigment natural sintetizat în piele și are rolul de a absorbi razele ultraviolete. Tot melanina este cea care determină colorația pielii și asigură bronzul atât de dorit. Bronzajul este de fapt o reacție de apărare a pielii la acțiunea agresivă a soarelui. Melanina este însă insuficientă pentru a asigura protecția solară.

Efectele negative ale expunerii la soare pot fi combătute cu ajutorul vestimentației fotoprotectoare (soluții de curățare cu protecție solară și chiar articole de îmbrăcăminte cu factor de protecție solară) și prin folosirea produselor cosmetice pentru protecție solară, care conțin ecrane ce acționează ca o barieră în fața razelor solare (filtre fizice sau chimice).Există și produse care conțin complexe protectoare împotriva radiațiilor solare (antioxidanți, în special, care atenuează efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen eliberați sub acțiunea radiațiilor). Alte măsuri utile pentru combaterea efectelor nocive ale expunerii la radiații sunt evitarea solarului, evitarea expunerii la soare când acesta este la intensitate maximă(între orele 10,00-16,00). Protecția pielii din interior se realizează printr-o alimentație corectă (redusă în grăsimi și bogată în antioxidanți și alimente antiinflamatoare) și hidratarea optimă (1,5-2 litri de apă plată pe zi, evitarea băuturilor carbogazoase și a excesului de cafea și alcool).

 

alunita
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități