https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Tratament cosmetic cu ovaz

17 Jun. 2020
Tratament cosmetic cu ovaz

Piele sensibilă, uscată, iritată, mâncărimi şi reacții alergice. Dacă aceste aspecte vă sunt cunoscute, avem o veste bună: ovăzul, cu proprietățile sale antiinflamatoare, antioxidante şi hidratante, poate calma iritațiile şi susține procesul de regenerare epitelială.   

Beneficiile ovăzului

Utilizat ca tratament cosmetic, în special sub formă de făină sau ca ovăz coloidal în preparatele dermato-cosmetice, ovăzul este benefic pentru o multitudine de afecțiuni ale pielii sensibile şi uscate. Având o concentrație ridicată de amidon şi beta-glucan, un polizaharid, ovăzul asigură pielii un film protector ce permite păstrarea apei în țesuturi. Prezența diferitelor tipuri de fenoli conferă activitate antioxidantă și antiinflamatoare, unii dintre aceştia având rol şi în absorbția razelor ultra-violete. Activitatea de curățare a ovăzului se datorează mai ales saponinelor, ce funcționează precum un săpun natural.

Ovăzul coloidal are propritetăți antivirale, fiind utilizat în tratarea erupțiilor cutanate ale molluscum contagiosum, precum şi antihistaminice, având capacitatea sa de a reduce eliberarea de histamină în mastocite, celule localizate la nivelul pielii implicate în pruritul de natură alergică. Aventramidele, compuşi fenolici specifici ovăzului, sunt responsabile pentru efectul calmant, antiiritant şi antiinflamator al acestuia asupra pielii.

Utilizarea ovăzului în tratamente cosmetice

Făina sau fulgii de ovăz se pot utiliza, acasă, pentru hidratarea pielii uscate, calmarea iritațiilor şi a eczemelor, exfoliere blândă sau reducerea petelor pigmentare.

  • Aplicații locale sub formă de mască pregătită din fulgi sau făină de ovăz şi: banană, lapte, iaurt sau miere. Toate aceste ingrediente au proprietăți calmante, hidratante şi antiinflamatoare. Masca se aplică pe pielea curată, se lasă să acționeze timp de 15 minute şi se clăteşte cu apă caldă, apoi se aplică o cremă hidratantă.
  • Pentru exfoliere se pot amesteca fulgi de ovăz cu apă plată, iar pasta obținută se va masa cu mişcări circulare pe piele, apoi se va clăti.
  • Băile cu ovăz sunt un remediu ideal pentru pielea uscată şi iritată a corpului. Aveți nevoie de o cană de fulgi de ovăz, măcinați, sau o cană de făină de ovăz, pe care o veți dizolva în apa de baie, caldă. Limitați timpul de baie la maximum 15 minute. La final, tamponați pielea cu un prosop şi aplicați loțiune hidratantă.

Atenționare: înainte de aplicarea tratamentelor cosmetice cu ovăz, este ideal să vă asigurați că nu aveți alergie la compuşii acestuia, prin aplicarea unei mici cantități de ovăz pe piele. Dacă, după 15 minute, nu apar reacții precum prurit, înroşire sau tumefiere, puteți utiliza ovăzul în siguranță.

Comunități