https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Plasturele de unică folosință ar putea trata hiperhidroza axilară

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 27 Oct. 2023
Plasturele de unică folosință ar putea trata hiperhidroza axilară

Hiperhidroza primară este un răspuns exagerat al sistemului nervos la stimuli precum căldură, efort fizic, anxietate sau alte emoţii puternice. Glandele sudoripare secretă mai mult lichid decât ar fi necesar în astfel de situaţii. Persoanele care suferă de transpiraţie excesivă se confruntă cu o calitate scăzută a vieţii.

Opţiunile de tratament sunt deseori limitate şi dificil de accesat din cauza costurilor ridicate sau a duratei/frecvenţei de administrare a tratamentelor. În acelaşi timp, se consideră că doar jumătate dintre persoanele cu hiperhidroză sunt diagnosticate şi pot avea acces la un tratament.

Un nou tratament ţintit pentru hiperhidroză

O echipă de cercetători în dermatologie din Statele Unite ale Americii (SUA) a dezvoltat un plasture pentru zona axilei, care, utilizat pentru doar 3 minute, poate ameliora hiperhidroza pentru până la 3 luni.

Într-un studiu cunoscut sub numele de SAHARA, dermatologi din 11 locații au evaluat eficacitatea plasturelui de termoliză alcalină ţintită (TAT). Dispozitivul este de unică folosință şi constă într-un strat subțire de sodiu, aplicat pe un strat adeziv. Plasturele se aplică pe axila uscată și, pe măsură ce pacientul transpiră în timpul tratamentului, transpirația reacționează cu sodiul. Potrivit droctorului David M. Pariser, conducătorul echipei de cercetători, interacțiunea generează o energie termică precisă care vizează glandele sudoripare şi duce la o reducere a producției excesive de transpirație.

Rezultatele studiului SAHARA

Cei 110 participanţi, cu o medie de vârstă de 33 de ani şi doar puţin peste jumătate dintre ei fiind femei, au fost împărţiţi în două grupuri şi au purtat, timp de 3 minute, fie plasturele TAT (grupul de studiu), fie un plasture de tip placebo (grupul de control). Ulterior, pe parcursul a 12 săptămâni, cercetătorii au evaluat efectele tratamentului şi au observat că participanţii din grupul de studiu au obţinut o îmbunătăţire a stării de disconfort relevantă atât statistic, cât şi clinic. Astfel, până la 63% dintre participanţii din grupul de studiu au înregistrat ameliorări moderate, iar peste 9% dintre aceştia au experimentat reducerea aproape totală a transpiraţiei excesive, precum şi creşterea semnificativă a calităţii vieţii, ca urmare a plasturelui aplicat.  

Dezvoltarea tratamentului

În prezent, tratamentul pe bază de plasture de termoliză alcalină ţintită este în curs de revizuire de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, agenție guvernamentală al cărei rol este de a reglementa şi autoriza noi tratamente. Dacă plasturele va fi autorizat, aceasta ar putea deveni un nou tip de tratament în hiperhidroza axilară primară.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități