https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Ce faci când mirosul transpiraţiei este neplăcut

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Content Writer | 02 Oct. 2023
Ce faci când mirosul transpiraţiei este neplăcut

Modificări ale mirosului de transpiraţie pot fi determinate de tulburări hormonale, alimentaţie sau anumite boli. Ce ne trasmite mirosul neplăcut al transpiraţiei şi ce ar trebui să facem pentru a ne asigura că nu vom fi excluşi din grupul de prieteni, evitaţi de colegii de serviciu sau că avem grijă de sănătate?

De unde vine mirosul de transpiraţie?

Există două tipuri de glande sudoripare: glandele exocrine, foarte numeroase pe toată suprafaţa corpului, ce secretă sudoare cu scopul de a scădea temperatura corpului şi glandele apocrine, existente în special în zonele axilare şi inghinale, care îşi încep activitatea în perioada pubertăţii şi secretă transpiraţie prin foliculul pilos. Transpiraţia, în sine, nu miroase. Însă, în contact cu bacteriile de pe corp dezvoltă miros, care poate fi neplăcut.

O cantitate mare de transpiraţie excretată în afara situaţiilor de căldură excesivă, activitate sportivă sau evenimente stresante se numeşte hiperhidroză, iar mirosul apărut ca urmare a activităţii bacteriene poate indica anumite situaţii medicale ce necesită atenţie.

Ce să faci atunci când transpiraţia miroase urât

  1. Mirosul neplăcut al transpiraţiei axilare poate fi îndepărtat prin spălarea temeinică a axilelor cu un săpun antibacterian şi utilizarea unui produs de tip deodorant sau antiperspirant. Faceţi duş după activităţi fizice. Menţineţi zonele axilare şi înghinale epilate pentru a preveni acumularea de bacterii pe firul de păr.

BULINA/CASETA: Atenţie! După o activitate fizică intensă corpul va mai transpira un timp, pentru a scădea temperatura. Aşteptaţi câteva minute înainte de a vă spăla. Veţi evita umezeala şi mirosul neplăcut, care pot impregna hainele curate. 

  1. Alimente precum ceapă, usturoi, broccoli, varză, carne roşie, dar şi condimente precum sosurile iuţi, curry, monoglutamatul de sodiu sau alcoolul determină un miros neplăcut al transpiraţiei. Încercaţi să le excludeţi din alimentaţie, pentru a vedea dacă situaţia se ameliorează.
  2. Modificările hormonale normale din timpul pubertăţii, sarcinii, alăptării şi, mai târziu, a menopauzei conduc atât la modificări în volumul şi mirosul sudorii. Purtaţi haine comode, din bumbac. Schimbaţi-le frecvent şi spălaţi-le la temperaturi mai înalte, pentru a elimina bacteriile care menţin mirosul de transpiraţie.
  3. Boli precum diabet zaharat, gută, boli hormonale (ex: hipertiroidism), renale şi hepatice şi diferite tipuri de infecţii produc modificări ale mirosului de transpiraţie, de la mirosuri dulcegi şi fructate în diabet şi până la miros de amoniac sau înălbitor în bolile renale. Aşadar, dacă observaţi modificări neașteptate în mirosul corporal sau în volumul de transpirație, consultaţi medicul.
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Comunități