https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Durere Durere

Inotul - benefic in reumatism

11 Sep. 2020
Inotul - benefic in reumatism Articulațiile reprezintă țesutul conjunctiv care înlesnește mișcarea oaselor, astfel încât, între acestea, să nu se producă frecare sau apăsare în mod direct. Termenul de „reumatism” acoperă afecțiunile cartilajului articular, precum osteoartrita, artrita reumatoidă, spondilartropatii, lupusul, boli osoase metabolice, bursită, gută, fibromialgie sau sindromul de canal carpian. Afecțiunile reumatismale nu se vindecă, însă simptomele se pot ameliora. În lipsa unei intervenții integrate, durerile pot împiedica realizarea chiar și a unor activități de bază. Pe lângă tratamentul medicamentos specific, există anumite activități care diminueazӑ durerile, precum fizioterapia, exercițiile lejere de tip yoga, pilates, tai-chi, înot.

Înotul este un sport care implică tot corpul și, fără a pune presiune ridicată asupra organismului, ajută la menținerea flexibilității articulațiilor, mobilizează toate grupele de mușchi, tonifiază și contribuie la relaxarea psihică a practicanților. În ceea ce privește afecțiunile reumatismale, beneficiile înotului apar în timp, astfel încât este nevoie de formarea unui program personal susținut.

Începeți cu o scurtă încălzire. Aceasta presupune o plimbare de 5-10 minute urmată de mici întinderi, aplecări sau rotiri. Iată mai jos câteva tipuri de activități care pot fi realizate în mediul acvatic:


1. Exercițiile aerobice în apă.

• Bicicleta în apă – folosiți un element ajutător de spumă pentru a vă menține la suprafață și pedalați pe sub apă ca și cum ați merge cu bicicleta.
• Călcatul în apă cu pași mari (progresiv) - folosiți un element ajutător de spumă pentru a vă menține la suprafață, mișcați picioarele și brațele ca și cum ați merge la pas rapid. Faceți la început pași mici, creșteți progresiv deschiderea brațelor și a picioarelor, astfel încât să evitați întinderile de mușchi.
• Mersul prin apă – într-o piscină cu nivel mediu de apă, mergeți normal, apăsând talpa de la călcâi până la degetele mari, exact ca pe uscat.


2. Înotul.

Greutatea corpului este preluată de apă, iar mișcările cursive contribuie la flexibilizarea articulațiilor principale, dezvoltarea mușchilor și corectarea posturii. Propuneți-vă un număr de bazine pe care doriți să îl parcurgeți, dar dacă simțiți că amețiți, că vă pierdeți respirația sau că se intensifică senzațiile dureroase, opriți-vă din activitate. Cereți sfatul medicului înainte de orice tip de program sportiv. Atunci când articulațiile sunt deja foarte afectate, există anumite riscuri sau chiar interdicții pe care trebuie să le luați în considerare.

Comunități