Efectele benefice ale caldurii impotriva durerilor

Efectele benefice ale caldurii impotriva durerilor

Caldura se numara printre cele mai vechi metode de tratament. Caldura are efect calmant, poate relaxa, stimuleaza procesele metabolice, imbunatateste circulatia, stimuleaza sistemul imunitar si alina durerile. Pe cat de variate sunt efectele caldurii, pe atat de numeroase sunt si formele de aplicare. Cea mai simpla metoda este impaturirea corpului cu prosoape calde. Saculetele cu boabe de cereale, cu samburi de cirese car pot fi incalzite in cuptor sau in cuptorul cu microunde sunt si ele foarte apreciate.

 

Caldura impotriva durerii

In cazul durerilor acute de spate, a muschilor tensionati, a articulatiilor dureroase, caldura poate fi foarte eficienta: folositi mai multe prosoape pentru a forma o cuva. Turnati apoi apa fierbinte in cuva formata si aplicati apoi prosoapele pe locul dureros.

Impachetari cu namol si bai fierbinti

Impachetarile si baile de namol sunt folosite de multi ani in tratarea durerilor. Pot fi aplicate local sau general, la nivelul intregului corp.

Razele infrarosii sunt folosite deseori in cazul infectiilor la nivelul sinusurilor sau al urechii medii. Unele metode presupun si folosirea ultrasunetelor care provoaca incalzirea tesutului prin oscilatiile mecanice.

Cum actioneaza caldura?

Organismul isi regleaza temperatura prin mecanisme complicate. Atunci cand temperatura ambientala este scazuta, organismul incerca sa reduca la minim pierderea caldurii in organism, reducand circulatia sangelui. Mainile si picioarele sunt primele care resimt temperaturile scazute. Atunci cand caldura este aplicata din exterior, este stimulata circulatia sangelui la nivelul pielii si a celorlalte tesuturi.

Stimularea circulatiei sangelui conduce concomitent la o crestere a proceselor metabolice. Tesuturile sunt alimentate mai bine cu oxigen si nutrienti, iar produsii metabolici sunt eliminati mai repede. Inclusiv sistemul imunitar este stimulat. Datorita circulatiei mai bune a sangelui, celulele imunitare ajung mai repede la tesutul afectat. Caldura ajuta la relaxarea muschilor, a tendoanelor si ligamentelor si alina astfel eventualele dureri acumulate.

Nu si in cazul infectiilor!

In ciuda efectelor pozitive pe care le are caldura in alinarea durerilor, se recomanda atentie in folosirea ea. Caldura nu este recomandata impotriva tuturor durerilor. In cazul durerilor provocate de o infectie, caldura ar putea avea exact opusul efectului dorit, deoarece caldura poate stimula evolutia infectiilor. Persoanele care nu sunt sigure in ce masura un tratament cu caldura le-ar putea fi benefic, ar trebuie sa se adreseze mai intai medicului.

Produse
Articole similare
Diclofenacul, ajutor pentru dureri și infecții
Ce este diclofenacul?Durerile și infecțiile  reprezintă situații tipice în care se apelează la...
Citeste
Acțiunea paracetamolului
Multor părinți le este cunoscut paracetamolul: sub formă de supozitoare sau sirop, acesta ajută împo...
Citeste
Durerile de membre – cum pot fi combătute?
Durerile de cap și de membre apar mai mereu împreună atunci când răcim. Însă durerile de membre pot...
Citeste
Femeile procesează durerea  altfel decât bărbații
Creierul feminin și hormonii sexuali Diferențele cognitive între creierul feminin și cel mascul...
Citeste
Dureri abdominale – semnal de alarma
Durerile abdominale au fost considerate ca fiind specifice femeilor, pentru o lunga perioada de timp...
Citeste
Durerea în hipocondru la efort?
Această durere în hipocondrul drept sau bilateral, nu poate fi uneori evitată în timp...
Citeste
Alege farmacia
Comandă