https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Durere Durere

De ce apare durerea toracică atunci când respiri?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 22 Dec. 2023
De ce apare durerea toracică atunci când respiri?

Durerea toracică în timpul respiraţiei este un simptom care nu trebuie ignorat. Există o serie de factori care provoacă durerea în piept la respiraţie, de la afecţiuni cardiace la afecțiuni pulmonare, infecții și probleme musculo-scheletice. Medicul va fi în măsură să ofere un diagnostic în urma unor investigaţii imagistice, analize de sânge şi a altor teste, în funcţie de rezultatele examenului clinic.

Cauze cardiace ale durerii toracice

Angina pectorală – este cauzată de o restricție a fluxului de sânge în inimă şi provoacă durere ce se poate simți ca o apăsare sau o presiune în piept, determinând şi dificultăți de respirație.

Insuficiența cardiacă – este atunci când inima nu poate împinge sângele în corp în mod normal, iar simptomele includ: dificultăți de respirație însoţite de tuse sau respiraţie şuierătoare, durere în piept, oboseală, confuzie, ritm cardiac accelerat.

Pericardita – este o inflamație care afectează țesuturile din jurul inimii, cunoscute sub numele de pericard. Afecțiunea provoacă dureri în piept și alte simptome precum palpitaţii, dificultăți de respirație, tuse sau slăbiciune musculară.

Infarct miocardic – privarea inimii de sânge şi de oxigen poate duce la necrozarea muşchiului cardiac şi se manifestă prin: durere sau disconfort în piept, adesea în centru sau pe partea stângă, dificultăți de respirație, de obicei înainte sau în timpul durerii/disconfortului, şi durere/disconfort radiant în braț(e), umeri, maxilar, spate, gât sau abdomen superior.

Cauze pulmonare ale durerii toracice

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) – blochează fluxul de oxigen către plămâni şi include simptome ca tuse persistentă, uneori cu mucus, durere toracică şi respirație dificilă.

Astmul – este o afecțiune cronică manifestată prin inflamația și îngustarea căilor respiratorii. Simptomele sunt similare cu cele ale BPOC, însă specifică este respiraţia şuierătoare.

Infecțiile căilor respiratorii precum COVID-19, bronşita, pneumonia sau tuberculoza, cauzate de bacterii sau viruşi, provoacă durere toracică însoţită de tuse seacă sau productivă.

Cancerul de plămâni, prăbuşirea unui plămân, embolia pulmonară şi pleurezia provoacă durere în piept la respiraţie, dificultăţi de respiraţie, ritm cardiac rapid, tuse şi chiar febră.

Alte cauze ale durerii toracice

Probleme gastrice precum refluxul gastroesofagian şi hernia hiatală provoacă durere toracică, dar şi stări de greaţă, vărsături, gust neplăcut, respectiv arsuri la stomac.

Traumatismele şi leziunile la nivelul pieptului pot duce, de asemenea, la dureri toracice şi dificultăți la respirație.

Consultați medicul pentru orice durere persistentă în piept, în special atunci când afectează respirația.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități