https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Digestie Digestie

Sănătate și frumusețe cu ajutorul cărbunelui activ

13 Apr. 2017
Sănătate și frumusețe cu ajutorul cărbunelui activ

Cărbunele activ cunoscut și sub denumirea de cărbune medicinal reprezintă cel mai vechi remediu cunoscut, fiind folosit din timpul celor mai vechi civilizații (greci, egipteni). Cărbunele activ este folosit și în prezent, sub formă presată sau capsule, poate fi găsit aproape în toate farmaciile. Cărbunele activ este eficient nu doar împotriva problemelor intestinale ci și în curele de detoxifiere, dar și în produsele cosmetice.

 

Ce este cărbunele activ?

Acest cărbune activ constă în carbon foarte poros. Așadar, posedă capacitatea de a acționa precum un burete și de a se dezintegra în particule minuscule, ajungând să acopere suprafețe foarte mari. 

De aici rezultă proprietatea de absorbție a cărbunelui activ. Așadar, particulele de carbon pot coagula alte substanțe precum toxine, substanțe chimice dar și molecule olfactive.

Cărbunii medicinali sunt obținuți în mare parte din materii prime vegetale precum scoarța de copac, coji de nuci sau turbă.

 

Cărbunele activ împotriva problemelor gastro-intestinale

Acest cărbune medicinal este cunoscut în special pentru aplicațiile pe care le are în tratarea problemelor gastro-intestinale, cum ar fi gastroenterita sau intoxicațiile alimentare.

De asemenea, cărbunele activ poate fi folosit cu succes și pentru alinarea stărilor de disconfort în urma meselor prea copioase, de exemplu. Iată doar câteva dintre disconforturile la care facem referire:

Nu administrați cărbunele activ în cazul în care diareea este însoțită de febră.

 

Cum acționează cărbunele activ împotriva problemelor digestive?

Cărbunele activ reușește să absoarbă agenții patogeni ai simptomelor, respectiv bacterii și substanțe nocive, pe care le neutralizează și le elimină din organism prin scaun.

 

Cărbunele activ împotriva intoxicațiilor alimentare

În cazul ingerării de substanțe chimice sau toxice (nocive), administrarea de cărbune activ poate fi benefică. Particulele de carbon neutralizează elementele nocive din substanțele ingerate și previn astfel ca toxinele să ajungă în sânge. 

Rețineți că este necesară administrarea cât mai rapidă a cărbunelui activ, iar dozarea diferă în funcție de greutatea corpului. Cărbunele activ este eficient împotriva a numeroase toxine însă nu a tuturor. Spre exemplu, cărbunele activ nu este eficient împotriva intoxicațiilor cu erbicide sau etanol.

 

Efectele secundare ale administrării de cărbune activ

Cărbunele activ medicinal acționează în mod exclusiv fizic, respectiv este eliminat în stare similară celei în care a fost ingerat. Astfel, efectele secundare sunt foarte puține, însă trebuie reținut că o administrare în exces poate provoca eventuale constipații sau chiar vărsături.

De asemenea, nu uitați de colorarea în negru a scaunului provocată de particulele de carbon. Acest aspect este inofensiv.

 

Cărbunele activ absoarbe nu doar substanțele nocive

Cărbunele activ nu poate diferenția modul în care funcționează, astfel că va absorbi atât substanțele nocive cât și vitamine și alți nutrienți.

De asemenea, nu poate fi exclusă neutralizarea medicamentelor și a contraceptivelor orale. Astfel, se recomandă administrarea cărbunelui activ prin respectarea unui interval de timp față de celelalte medicamente și numai în urma consultării medicului sau a farmacistului.

 

Forme de administrare

Este foarte importantă hidratarea care însoțește administrarea cărbunelui activ, deoarece numai o cantitate de lichid suficientă poate asigura o acțiune pe măsură și o dezintegrare optimă a cărbunelui. 

Cărbunele medicinal este disponibil sub formă de tablete, capsule sau pulbere. Acestea pot fi înghițite direct sau pot fi amestecate într-un pahar cu apă.

 

Cărbunele activ în industria cosmetică

Datorită capacității de absorbție care îl caracterizează, industria cosmetică apelează la cărbunele activ ca la un ingredient minune. Astfel, cărbunele activ se regăsește în produse pentru curățarea pielii dar și în șampoane care promit să protejeze pielea și părul împotriva factorilor poluanți. 

Citiți cu atenție etichetele produselor cosmetice pe bază de cărbune activ. Pe aceste etichete trebuie să se regăsească termenul charcoal. Doar așa puteți fi siguri că produsele respective conțin cărbune activ și nu un colorant de culoare neagră.

 

Cărbune activ pentru dinți mai albi

Și pasta de dinți poate fi înlocuită cu cărbunele activ, care promite să curețe placa bacteriană, decolorările provocate de vin, ceai și cafea. Eficiența cărbunelui activ pentru înălbirea dinților nu a fost încă dovedită clinic. Există și voci critice care recomandă evitarea folosirii prafului de cărbune medicinal pentru curățarea dinților, deoarece nu există studii suficiente pentru stabilirea clară a modului în care smalțul dinților este afectat de periajul cu cărbune activ.

 

Cărbunele activ împotriva punctelor negre

Dacă doriți să încercați o mască pe bază de cărbuni activi, puteți pregăti una chiar la dvs. acasă. Iată de ce aveți nevoie:

  • 1 tabletă cărbune medicinal activ
  • 15 grame faină de grâu
  • 125 ml apă

Amestecați ingredientele într-o masă omogenă și aplicați apoi pe zona feței. Odată întărită, masca va putea fi îndepărtată cu ușurință și veți observa curățarea tenului de inesteticele puncte negre.

Cărbunii activi medicinali sunt disponibili în farmacii, dar și în magazinele de cosmetice și supermarketurile bine aprovizionate.

Comunități