https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Digestie Digestie

Gastrita: tratament și prevenire

18 Jul. 2014
Gastrita: tratament și prevenire

Un anumit procent (până la 40 %) al ulcerațiilor gastrice și duodenale se vindecă spontan, de la sine. Procesul de ameliorare este condiționat de modificarea contextului psihic-vegetativ al pacientului. Această afirmație este susținută de studii științifice, potrivit cărora aproximativ 40%-50% dintre pacienți au fost vindecați cu placebo (medicamente fără substanțe active). Eficiența medicamentelor antiacide depășește cu puțin rata de succes a medicamentelor placebo.

Tratament – gastrita acută

În cazul gastritei acute de cele mai multe ori nu este necesar nici un tratament, aceasta vindecându-se relativ rapid și fără tratament. Etapa dureroasă, acută durează în jur de 24 de ore. Ca urmare a acestui interval scurt, nici nu se apelează la medicamente.

Atunci când gastrita acută este provocată de un consum exagerat de alcool spre exemplu, pacientului i se recomandă reducerea consumului de alimente pentru o perioadă de minim 24 de ore. În acest răstimp, mucoasa gastrică are timp să se refacă.

Atunci când gastrita este provocată de administrarea de medicamente, cum ar fi cele anti-reumatice, gastrita acută este tratată cu așa numiții inhibitori de pompă de protoni sau derivate de prostaglandină.

Tratament – gastrita cronică: tip A și B

Pentru tratarea anemiei cauzată de lipsa vitaminei B12, pacientului îi este administrată vitamina injectabil. Dat fiind riscul sporit de apariție a cancerului gastric în cazul gastritei de tip A, se recomandă efectuarea examenelor endoscopice anuale, prin prelevarea de probe din mucoasa gastrică (Biopsie). În cazul gastritei de tip B (infecție Helicobacter pylori) se apelează la medicamente pentru distrugerea agentului patogen. Această metodă poartă numele de eradicare.

Standardul curent constă dintr-o combinație de antibiotice și inhibitori de pompă de protoni. Numai prin această combinație este posibil tratamentul pentru gastrita de tip B, prin compare directă a agentului patogen, Helicobactor pylori. Astfel, sunt folosite:

  • Inhibitorii de pompă de protoni care asigură reducerea producției acidului gastric
  • Antibiotice

Aceste substanțe sunt administrate timp de minim șapte zile, în caz contrar eficiența nu este asigurată. O nouă gastroscopie poate fi efectuată cel devreme după patru săptămâni. Se prevalează noi probe de mucoasă pentru a stabili succesul tratamentului. Dacă testul de urează este negativ, tratamentul de eradicare este declarat eficient.

Tratament – gastrita cronică: Tip-C

Tratamentul eficient împotriva gastritei de tip C constă în reducerea producției de acid gastric, pentru a permite vindecarea mucoasei gastrice, respectiv opririi extinderii leziunilor. În prezent, în acest sens sunt folosiți inhibitorii de pompă de protoni.

În cazul în care pacientul consumă medicamente cunoscute ca provocând gastrită, acestea trebuie întrerupte, dacă este posibil, pe durata tratamentului.

Ca tratament suplimentar în cazul declanșării gastritei de bilă, se poate apela la spălări stomacale pentru a scurta timpul de contact al mucoasei gastrice cu bila. Acestea pot fi induse prin administrarea de medicamente numite prokinetice.

Măsuri preventive

Pentru a evita de la bun început apariția unei gastrite, vă oferim în cele ce urmează câteva sfaturi:

  • Acordați atenție sănătății dumneavoastră psiho-sociale
  • Nu consumați niciodată medicamente analgezice pe termen lung, fără rețetă. Discutați dozajul și durata de administrare al acestora cu medicul dvs.!
  • Se recomandă evitarea consumului exagerat de substanțe care stimulează producția de acid gastric cum ar fi alcoolul, cafeaua, ceaiul, nicotina sau sucuri de fructe citrice.

Comunități