
Helicobacter Pylori este o bacterie patogenă care colonizează mucoasa gastrică şi poate cauza gastrită sau ulcer gastric, pe măsură ce infecţia avansează. Tratamentul constă dintr-o combinaţie de antibiotic şi inhibitor de pompă de protoni, cu scopul de a eradica bacteria.
Pentru a preveni eventuale reacţii secundare ale tratamentului, a spriji sistemul digestiv şi a susţine procesul de vindecare, este indicat să urmaţi şi un regim alimentar, cu rolul de a minimiza secreţia acidului gastric şi de a preveni iritarea mucoasei.
Alimente recomandate în tratamentul pentru infecția cu H. Pylori
- Alimentele fermentate precum miso, kimchi, kombucha, legumele murate, iaurtul, kefirul, laptele batut și unele brânzeturi sunt, în mod natural, bogate în probiotice, astfel încât pot sprijini o digestie sănătoasă și reduc efectele secundare ale tratamentului convențional împotriva H. Pylori.
- Alimente bogate în fibre contribuie la menținerea unui sistem digestiv sănătos, reglând tranzitul intestinal și reducând inflamaţia. O dietă constând dintr-un aport ridicat de cereale integrale, legume rădăcinioase, crucifere şi fructe neacide (banane, pepene, mere, pere, afine şi alte fructe de pădure) contribuie la menţinerea stării de bine.
- Acizi grași Omega-3 și Omega-6 regăsiţi în ulei de măsline, pește gras (somon, macrou), semințe de in și chia reduc inflamația şi protejează stomacul.
- Proteine slabe din carne albă (pui, curcan, pește alb), ouă fierte, brânză slabă sunt ușor digerabile și nu irită stomacul.
- Mierea şi turmericul au proprietăți antibacteriene şi, deşi nu pot eradica bacteria pe cont propriu, ajută la inhibarea creșterii sale, ca adjuvant în terapia standard. În plus, turmericul poate reduce inflamația gastrică și stresul oxidativ indus de H. Pylori, datorită curcuminei.
Alimente de evitat în tratamentul pentru infecția cu H. Pylori
Dacă suferiţi de gastrită, cu atât mai mult indusă de H. Pylori, şi urmaţi un tratament standard, evitaţi băuturile cu cofeină (cafea, ceai negru, băuturi energizante), alcoolul şi băuturile dulci carbogazoase. De asemenea, citricele, roşiile, alimentele picante şi cele bogate în grăsimi pot irita mucoasa stomacului și pot exacerba simptomele.
- Exemplu de meniu nutritiv, cu 5 mese pe zi
Mic dejun: fulgi de ovăz cu lapte sau iaurt degresat, 1 banană și ceai verde
Gustare: compot de mere fără zahăr şi biscuiţi digestivi
Prânz: supă cremă de legume, pui la grătar cu cartofi şi fasole păstăi, ceai de ghimbir
Gustare: 1 pahar de kefir şi o felie de păine integrală prăjită cu miere şi turmeric
Cină: somon la cuptor cu orez brun şi broccoli, salată verde cu avocado, pepene galben, ceai de muşeţel.