Deseori se întâmplă să avem senzații indefinite în stomac şi intestine atunci când suntem stresați, emoționați sau nervoși. Stresul este cel care determină o serie de modificări în funcționarea normală a digestiei, iar acest lucru nu trebuie să ne sperie, ci să ne ajute să înțelegem cum funcționează organismul nostru şi cum îl putem ajuta în situații delicate.
Ce şi de ce se întâmplă?
Procesul prin care stările emoționale, în speță stresul, anxietatea, provoacă diaree şi alte simptome digestive neplăcute provine de la axa creier-intestin, o conexiune nervoasă ce funcționează ca un sistem nervos intestinal şi ajută la reglarea proceselor din tractul gastrointestinal. Așadar, atunci când ne simțim în dificultate, mesagerii chimici transportă semnale de la creier la intestin. Uneori, intestinul răspunde la aceste semnale prin simptome fiziologice, inclusiv diaree, greață, dureri abdominale, flatulență sau chiar constipație. Așadar, nu este de mirare că, uneori, în cele mai delicate momente, cum ar fi examene, prezentări sau ședințe importante, stomacul ne joacă feste şi trebuie să fugim la toaletă.
Când se întâmplă?
Răspunsul fiziologic la stres poate apărea în situații excepționale, rare, iar atunci organismul se poate recupera ușor după încheierea episodului stresant, dar apare şi în mod curent, din cauze mult mai minore. În această situație, când episoadele de diaree apar prea frecvent, organismul trece printr-o perioadă mai dificilă de recuperare, ceea ce poate duce la rămânerea corpului într-o stare hiperstimulată, deoarece hormonii de stres sunt stimulanți. Acest fenomen poate duce la agravarea acestor simptome şi transformarea lor în afecțiuni de tipul sindromului intestinului iritabil, diaree cronică ce nu mai răspunde la tratament medicamentos sau chiar ulcer.
Cum să ținem stresul sub control
Identificarea cauzei stresului, înțelegerea reacției naturale a intestinului la acesta și menținerea sa sub control sunt cele mai importante elemente ale gestionării problemelor digestive ce apar în momente stresante. Iată câteva sugestii care vă vor ajuta atunci când întâmpinați astfel de situații:
- Evitați consumul de alcool, tutun şi cofeină;
- Beți multă apă şi consumați alimente nutritive, precum cereale integrale, carne slabă, fructe şi legume;
- Faceți mișcare în mod constant;
- Dacă fenomenul se petrece des, țineți un jurnal în care să notați când se întâmplă şi ce credeți că îl provoacă;
- Prioritizați responsabilitățile şi nu preluați mai multe decât puteți rezolva;
- Încercați să fiți pozitivi şi să aveți încredere în forțele proprii;
- Puteți apela la ajutor din exterior, vorbind cu cineva apropiat sau chiar cu un terapeut.