https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Digestie Digestie

Calprotectina - Analiza care indică inflamația intestinală

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 04 Oct. 2022
Calprotectina - Analiza care indică inflamația intestinală

Pacienţii care prezintă manifestări de dureri abdominale, diaree sau constipație, necesită adesea investigaţii numeroase pentru diferenţierea unei tulburări funcţionale (sindrom de colon iritabil) de o afecţiune organică (boli inflamatorii intestinale, tumori). În cazul unei inflamații în tractul gastro-intenstinal, neutrofilele migrează aici, și prin activarea lor, se eliberează proteine celulare, printre care și calprotectina. Nivelul acesteia se corelează cu gradul de inflamație din intestine. Testarea calcprotectinei fecale este neinvazivă și este foarte utilă atât în diferențierea afecțiunilor gastrointestinale funcționale de cele organice, cât și în monitorizarea bolilor inflamatorii intestinale.

Ce este calprotectina?

Calprotectina este o proteină care leagă calciul și zincul, constituind aproximativ 60% din proteinele solubile din citosolul neutrofilelor, fiind foarte abundentă și în monocite și macrofage. Această proteină are o funcție de protecție în procesele inflamatorii și infecțioase, însă o creștere excesivă poate duce la deteriorarea celulelor. 

Indicații pentru determinarea calprotectinei fecale

  • Pacienți cu simptome sugestive de boală inflamatorie (diaree sangvină sau apoasă, dureri abdominale, febră, sângerare rectală), pentru a evita tehnicile invazive inutile.
  • Pacienți cu dureri abdominale fără o explicație aparentă sau cu modificări de tranzit (diaree, constipație).
  • Triajul pacienţilor care necesită sau nu investigaţii invazive (endoscopie, colonoscopie).
  • Diagnosticul diferenţial între tulburările funcţionale intestinale (sindromul de intestin iritabil) şi bolile inflamatorii intestinale (rectocolită ulcero-hemoragică, boala Crohn).
  • Ghidarea tratamentului și monitorizarea bolilor inflamatorii intestinale.
  • Managementul gastroenteritelor infecțioase, ulcerului peptic, fibrozei chistice.

Interpretarea rezultatelor

Calprotectina crescută în scaun indică o inflamație intestinală, nu și localizarea sau cauza acesteia. Creșterile se corelează cu gradul de inflamație și se asociază atât cu boli inflamatorii intestinale cât și cu infecții bacteriene, parazitare, cu utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, fibroză chistică, polipi intestinali, diveticulită, cancer colorectal. Sunt necesare investigații suplimentare pentru stabilirea etiologiei inflamației.

Nivelurile scăzute de calprotectină indică tulburări intestinale neinflamatorii (infecții digestive virale, sindrom de intestin iritabil etc.) și nu impune necesitatea colonoscopiei sau endoscopiei.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități