https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Digestie Digestie

Alimentația după operația de gastrectomie

16 Jan. 2017
Alimentația după operația de gastrectomie

Prin eliminarea parțială sau completă a stomacului, tractul digestiv trece prin nenumărate schimbări, care pot cauza disconforturi minore sau majore pentru pacienți. Problemele pot fi evitate prin adaptarea obiceiurilor alimentare.

Cea mai frecventă cauză: cancerul la stomac

Cea mai frecventă cauză a gastrectomiei este cancerul la stomac. O măsură terapeutică importantă constă în operația de îndepărtare completă a părții din stomac afectat de carcinom. În funcție de gradul de răspândire, stomacul poate fi îndepărtat numai parțial sau complet.

Posibile probleme după operația de îndepărtare a stomacului

Mulți pacienți se confruntă după operați cu probleme de alimentație, de intensitate diferită. De regulă, problemele se diminuează odată cu trecerea timpului după operația de îndepărtare parțială sau totală a stomacului, deoarece organismul începe să se adapteze la noua situație.

Probleme în abdomenul superior

Ca urmare a rezervorului stomacal ridicat, după asimilarea hranei sunt posibile stări de disconfort precum sațietate, greață, eructație și arsuri. Dată fiind lipsa legăturii cu esofagul, mulți pacienți se plâng de arsuri stomacale, provocate de reflex, respectiv de întoarcerea bolului alimentar în esofag. Aceste probleme apar mai ales în poziția culcat.

Sindromul dumping precoce

După o operație gastrică, poate fi mai dificil de restabilit tranzitul intestinal normal, iar alimentele ajung prea repede în intestinul subțire. Consumul anumitor alimente cum ar fi cele dulci, sărate sau foarte concentrate favorizează aceste efecte. Sindromul este însoțit de dureri abdominale și sațietate, amețeală și chiar probleme ale sistemului circulator.

Ca urmare a transportului accelerat al bolului alimentar, pacienții suferă des de diaree. Sindromul dumping se înregistrează, în medie, la 20-30 minute după servirea mesei.

Sindromul dumping tardiv

Dacă la aproximativ 1,5 - 2 ore după servirea mesei se înregistrează stări de amețeală, de foame, transpirație și puls accelerat, pacienții se confruntă cel mai probabil cu sindromul dumping tardiv. Acest sindrom este favorizat de consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr. Asimilarea rapidă de zahăr în intestinul subțire, conduce la eliminarea de insulină în sânge, în cantități exagerate, fapt ce poate provoca o stare de hipoglicemie.

Lipsa nutrienților importanți

Anumiți pacienți nu mai reușesc să digere grăsimea și suferă de steatoree (prezența grăsimilor în scaun). Odată ce grăsimile sunt eliminate prin scaun, acestea nu mai pot fi folosite ca sursă de energie.

De asemenea, este posibilă și o carență de vitamine liposolubile și acizi grași esențiali. În peretele stomacal se formează un cofactor (factor intrinsec), necesar asimilării vitaminei B12. Lipsa formarii acestui factor intrinsec după operația de gastrectomie conduce la o carență de vitamină B12, care la rândul ei provoacă o anemie. Astfel, este necesară injectarea regulată a vitaminei B12.  De asemenea, administrarea de vitamină D, calciu, acizi folici și fier poate fi critică.

Chiar dacă stomacul joacă un rol esențial în digestia hranei, aceasta este posibilă chiar și după îndepărtarea chirurgicală parțială sau totală a stomacului. Iată câteva sfaturi care să vă ajute în realizarea tranziției:

  1. În principiu, nu aveți restricție la alimente. Încercați și testați personal toleranța organismului Dvs.
  2. Dat fiind faptul că stomacul în calitate de rezervor de hrană lipsește, această funcție trebuie controlată prin frecvența meselor. Medicii recomandă mai multe mese mici (6-8 sau chiar mai multe) în locul celor 2-3 mese importante consumate în mod obișnuit.
  3. Mâncați încet și mestecați hrana cât mai bine. Rețineți că funcția de amestec și fragmentare a hranei nu mai poate fi preluată de stomac.
  4. Consumați puține lichide în timpul meselor și mai frecvent între mese pentru a evita o senzație precoce de sațietate. Consumați zilnic cel puțin 1,5 litri de lichide.
  5. Asigurați o alimentație bogată în proteine și slabă în grăsimi. Optați pentru carnea cât mai slabă, pentru pește, produse lactate cu procent scăzut de grăsime.
  6. Evitați cantitățile mari de alimente și băuturi bogate în zahăr: dulciuri, marmeladă, prăjitură și limonadă. Aceste alimente pot provoca sindromul de dumping precoce. Optați pentru îndulcitori în locul zahărului. Eventual, testați produsele adresate diabeticilor ca alternativă la dulciurile obișnuite.
  7. Anumite alimente pot provoca intoleranțe în perioada imediată următoare operației de gastrectomie: leguminoasele, fructele uscate, laptele, preparatele prăjite, băuturile carbogazoase, alimentele prea reci sau prea calde. Testați cu atenție aceste alimente, pentru a stabili în ce măsură organismul Dvs. le poate tolera.
  8. Consumul de alcool este permis în condiții de atenție sporită, deoarece organismul ar putea reacționa diferit ca urmare a noi situații.
  9. Printre funcțiile acizilor gastrici se numără și distrugerea germenilor periculoși din hrană. Însă odată ce această funcție nu mai este disponibilă, trebuie să acordați o atenție sporită igienei, atât în prepararea hranei cât și depozitării acesteia.
  10. Controlați regulat nivelul vitaminei D, al calciului, a acizilor folici și a fierului și ajustați alimentația în funcție de rezultatele analizelor.
  11. Nu uitați de injecțiile cu vitamină B12 care trebuie administrate trimestrial.

Comunități