Sezonul ambroziei – cum să te bucuri în aer liber

Sezonul ambroziei – cum să te bucuri în aer liber

Ambrozia este o plantă de tip buruiană, ce creşte spontan în zonele virane, neecologizate, putând ajunge la înălţimea de peste un metru. Este una dintre cele mai periculoase plante ce produce alergie la polen, începând cu mijlocul lunii august şi până în luna octombrie, când este sezonul plenizării.  

Alergia la ambrozie – simptome și reacţii încrucişate

Simptomele alergiei la ambrozie pot fi uşoare până la severe, declanşând sau accentuând astmul bronşic. Cele mai întâlnite sunt: strănut, rinoree, congestie nazală, prurit nazal, bucal şi faringian, congestie, senzaţie de corp străin şi lăcrimare oculară, durere de cap şi oboseală accentuată de dificultăţile de respiraţie şi inflamaţie. Cutanat, alergia la ambrozie se manifestă prin prurit şi iritaţii ale pielii. Astmul este recunoscut prin respiraţie îngreunată însoţită de şuierat şi tuse. 

Dacă suferiţi de alergie la ambrozie, trebuie să aveţi în vedere riscul de apariţie a sindromului de alergie orală (SAO). Reacţii încurcişate, ca senzaţie de înţepături şi prurit la nivelul gurii, pot fi determinate de alimente precum: pepene galben şi verde, banane, mango, castraveţi şi dovlecei, muşeţel, semințe de floarea soarelui. Evitaţi aceste alimente dacă vă provoacă SAO.

Preveniţi şi amelioraţi simptomele în alergia la ambrozie

Începeţi tratamentului cu antihistaminice cu două săptămâni înainte de debutul sezonului sau al simptomelor. Discutaţi cu medicul alergolog sau cu medicul de familie despre opţiunile de tratament, şi urmaţi schema recomandată. Aceasta poate cuprinde: inhalator antiinflamator sau brohodilatator, antihistaminice orale, decongestionante nazale, picături oftalmice cu substanţe antihistiminice şi decongestionante. Toate acestea pot fi administrate preventiv, dar şi după instalalarea simptomelor, cu scopul de a le ameliora pentru a vă putea bucura de concediu sau relaxare în aer liber.

Polenul de ambrozie poate călători pe distanţe extrem de lungi, fiind întâlnit pretutindeni. Însă, încercați să evitaţi contactul cu acesta în momentele de vârf (cum ar fi după-amiaza şi pe înserat) prin ţinerea geamurilor închise şi ventilarea încăperilor cu aparate de aer condiţionat. În plus, purtaţi mască de protecţie şi ochelari de soare, schimbaţi-vă hainele de exterior când intraţi în casă şi scuturaţi-le afară, spălaţi-vă părul şi faceţi duş la întoarcerea acasă.     

Discutaţi cu medicul alergolog despre posibilitatea urmării unui tratament de imunoterapie alergen-specifică, pentru desensibilizarea la polenul de ambrozie. Acesta poate fi administrat atât subcutanat, în cabinetul medical, cât şi sublingual, la domiciliu. 

Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Alergii: Simptome si cauze
Gama de alergii posibile este uriasa – fie ca vorbim de polen, ierburi, par de animale, alimen...
Citeste
Astm – simptome și diagnostic
De cele mai multe ori, astmul bronșic își face simțită prezența în copilărie. Simptomele tipice sunt...
Citeste
Viata cu astm
Persoana afectata trebuie sa intreprinda ceva concret in aceasta directie. Cel mai important: respec...
Citeste
Rinita alergică
Aproximativ 20% din populație este atopică, atopia reprezentând un status de fond peste care se poat...
Citeste
Tusea si problemele pe care le ascunde
Unul dintre simptomele racelii este tusea. Insa tusea poate fi de mai multe feluri: uscata sau produ...
Citeste
Ochi relaxati cu aspect placut
Cu totii stim ce inseamna sa ai ochii obositi sau tensionati. Incepem automat sa ii frecam sau chiar...
Citeste
Alege farmacia
Comandă