https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Alergii si astm Alergii si astm

Radiofrecvența cornetelor nazale

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Radiofrecvența cornetelor nazale

Dificultăţile de respiraţie diurne sau nocturne şi sforăitul pot fi cauzate de rinite alergice şi non-alergice, infecţii recurente, tulburări hormonale, poluarea aerului, tratamente medicamentoase sau modificări anatomice ale nasului, care determină inflamaţia cornetelor nazale. Calitatea vieţii persoanelor cu aceste simptome este mult deteriorată, prin prisma unei slabe oxigenări a creierului, a tulburărilor de somn şi a alterării vocii. Din fericire, există o soluţie rapidă, neinvazivă şi eficientă pentru reducerea dimensiunii cornetelor nazale şi ameliorarea simptomelor asociate.

Ce este radiofrecvenţa cornetelor nazale

Cornetele nazale reprezintă formaţiuni anatomice, de mică dimensiune, amplasate în interiorul nasului, formate din ţesut osos, vascular, şi acoperite cu o membrană mucoasă, cu rol în purificarea şi umezirea aerului inspirat. Acestea se pot inflama, producând obstrucţie nazală.  

Radiofrecvenţa cornetelor nazale este o procedură de cauterizare a ţesutului vascular din interiorul cornetelor, cu energie de înaltă frecvenţă. Curentul electric este transmis cu ajutorul unui dispozitiv foarte subţire, introdus în fosele nazale, direct la nivelul ţesutului inflamat. Lichidul tisular se evaporă, iar volumul se micşorează, favorizând pătrunderea unui flux optim de aer, o respiraţie mai uşoară şi o calitate mai bună a vieţii pacientului. 

Daca suferiți de obstrucţie nazală, consultați un medic ORL, care va evalua necesitatea intervenţiei.

Pregătirea intervenţiei şi recuperarea post-operatorie

Procedura de sclerozare a cornetelor este simplă şi minim invazivă, ce durează aproximativ 30 de minute, incluzând anestezia locală cu xilină, şi nu necesită internare. 

Post-operator, pacienţii primesc o schemă de tratament, recomandări de dietă şi de stil de viaţă pentru primele zile de recuperare, ce includ: vasoconstrictoare nazale, medicamente analgezice, în cazul în care se manifestă durere la locul intervenţiei, respectiv modul în care se va face igiena nazală, limitarea efortului fizic şi a ridicării de greutăţi în primele zile. 

Recuperarea deplină durează între 3 şi 6 săptămâni – la început se poate simţi o uşoară congestie nazală, iar pacientul va dormi pe o pernă mai înaltă. Ulterior, respiraţia se va ameliora. În cazul unei obstrucţii cronicizate, este posibil ca o a doua intervenţie să fie necesară.

Avantajele radiofrecvenţei cornetelor nazale versus intervenţia laser

  • Timpul mult mai scăzut implicat în efectuarea procedurii şi a tratamentului.
  • Disconfort minim.
  • Perioadă de recuperare diminuată.
  • Rezultate superioare. 
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități