https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Alergii și Astm Alergii și Astm

Plante medicinale: păpădia

30 Nov. 2017
Plante medicinale: păpădia

Păpădia (latina: taraxacum officinale) trece în ultimii ani printr-o adevărată renaștere în bucătarii dar și în medicină. Păpădia se poate lăuda cu peste 500 de denumiri populare, unul din aspectele care îi atestă larga răspândire.

În prezent, păpădia este folosită în gastronomie pentru prepararea salatelor. Poate fi consumată în stare crudă, călită sau împreună cu urzicile sub formă de supă. Oricum ar fi pregătită, gustul este excelent. Frunzele sunt mult mai fragede înainte de formarea florilor. La fel și rădăcinile. Sunt bogate în compuși amari, în vitamine și minerale.

În medicină, păpădia este folosită împotriva a numeroase simptome. Spre exemplu, păpădia stimulează întregul metabolism celular, funcția ficatului, activează producția de hormoni și este recomandată pentru evitarea problemelor hepatice și biliare.

Utilizare

Rădăcinile și frunzele de păpădie sunt benefice împotriva tulburărilor fluxului biliar, a problemelor digestive precum balonări și senzația de sațietate. Datorită efectului imunologic pe care îl au compușii amari, păpădia poate fi consumată cu succes pentru întărirea sistemului imunitar. În medicina tradițională, păpădia este folosită cu precădere pentru tratarea problemelor vezicii urinare.

Folosirea păpădiei în medicina populară a fost documentată încă din secolul al 16-lea, pentru tratarea problemelor gastrice, hepatice, a constipației, a problemelor vezicii urinare, pentru detoxifierea rinichilor și a sângelui. Printre celelalte domenii de aplicare se numără și afecțiunile reumatice, eczemele și alte boli de piele.

În homeopatie, păpădia este folosită pentru tratarea bolilor hepatice și a problemelor digestive, cât și în terapia antropozofică.

Conținut

Cele mai importante ingrediente active ale păpădiei sunt compușii amari precum taraxacin, eudesmolid și sesquiterpen, triterpen, flavonoide și acizii fenilcarboxilici. Păpădia are un conținut relativ ridicat de potasiu.

Indicații

Păpădia este indicată împotriva problemelor digestive, a balonării, a senzațiilor de saturație, a constipațiilor, a tulburărilor fluxului biliar, a apetitului scăzut, a eczemelor, a bolilor de piele și pentru stimularea funcției vezicii urinare.

Acțiunea păpădiei

Acțiunea păpădiei a fost insuficient studiată până în prezent. Se știe cu certitudine că are o acțiune diuretică, coleretică și stimulatoare asupra apetitului.

Păpădia stimulează secreția sucului gastric, dar și metabolismul, având un efect spasmolitic și antiinflamator. Stimularea secreției glandei salivare și a sucului gastric se explica, cel mai probabil, prin conținutul de substanțe amare care stimulează mugurii gustativi ai limbii.

Efecte secundare

Păpădia este în general forte bine tolerată, iar reacțiile adverse sunt minime. Administrarea de preparate din păpădie este urmată de stimularea secreției de suc gastric (hiperaciditate), fiind posibilă iritarea mucoasei stomacului la persoanele sensibile. În cazul contactului cu sucul lăptos din păpădie, sunt posibile alergii de contact.

Sfaturi

• Păpădia este ideală pentru o cură estivală și se numără printre principalele plante utilizate în cura de detoxifiere de primăvară.

• Cei care doresc să scape de toate toxinele acumulate în sezonul rece și să își curețe sângele, pot încerca fără probleme o cură cu păpădie.

• Efecte pozitive: păpădia îmbunătățește și aspectul pielii.

• Gustul amar specific păpădiei este ideal în sosuri și pește la grătar.

• Dressing: cu lămâie, usturoi.

• Păpădia poate fi culeasă din aprilie până în octombrie.

• Recomandare: cu cât este mai tânără (=mai deschisă la culoare, mai fină) cu atât gustul este mai delicat.

Comunități