Alergii și Astm Alergii și Astm

Combaterea dependenței de sprayuri nazale

23 Dec. 2015
Combaterea dependenței de sprayuri nazale

A depăși dependența de picături de nas este dificil pentru multe persoane afectate, deoarece pentru a trece cu bine peste situația respectivă, pacienții trebuie să suporte câteva zile nasul congestionat. Există câteva modalități prin care dependența de spray nazal poate fi depășită și simplificată, riscul recidivei devenind și el mai mic:

  • Dezvățarea unei singure nări: încercați mai întâi să renunțați la folosirea sprayului nazal într-o singură nară. După câteva zile, veți observa că puteți respira fără folosirea sprayului, moment în care puteți renunță la folosirea sprayului și în cealaltă nară.
  • Spray nazal cu cortizon: În cazul congestiei nazale severe, solicitați medicului prescrierea unui spray nazal cu cortizon. Acesta va avea efect anti-inflamator și va reduce congestionarea mucoasei nazale iritate.
  • Reducerea dozei: Alegeți un produs pentru copii sau bebeluși, fără a crește numărul de folosiri de-a lungul unei zile. Substanța activă din conținut este mai mică și vă va ajuta astfel să scăpați de deprindere. Ulterior puteți înlocui sprayul pentru copii cu o soluție cu sare de bucătărie, ajungând ca în final sprayul cu apă marină să fie suficient.
  • Umidificarea nasului: Sprayurile cu apă marină, cremele nazale care conțin substanța activă dexpantenol mențin umiditatea nasului și ajută la regenerarea mucoasei nazale.
  • Tablete cu pseudoefedrină: În anumite condiții, folosirea tabletelor de pseudoefedrină ar putea fi de folos în tratarea dependenței de spray nazal. Pseudoefedrina are un efect decongestionant, fără însă a acționa direct asupra mucoasei nazale, așadar fără a provoca uscarea acesteia. La pacienții dependenți de sprayuri nazale sau care suferă de alte afecțiuni nu se recomandă administrarea acestor medicamente fără un consult medical prealabil, deși se pot elibera în farmacii fără prescripție medicală.

De asemenea, este importantă stabilirea cauzei dependenței de spray nazal și tratarea acesteia. În numeroase cazuri, pacienții aveau de-a face cu alergii necunoscute, cauze ale congestionării nazale cronice.

Evitarea dezvoltării dependenței

Evitarea sprayurilor nazale sub orice formă, de frica dezvoltării unei dependențe, nu este rezonabilă, deoarece în cazul unei răceli, organismul are nevoie de somn suficient pentru a se reface. De aceea, în cazul guturaiului acut, puteți apela la sprayul nazal pentru decongestionarea imediată a nasului.

Cu toate acestea, rețineți următoarele aspecte atunci când decideți să folosiți un spray nazal:

  • Nu folosiți sprayul nazal pentru o perioadă mai lungă de șapte zile, maxim de 2-3 ori pe zi. Atunci când simptomele răcelii nu se ameliorează după o săptămână, se recomandă un consult medical.
  • Sprayurile nazale pentru copii conțin doze mai mici de substanțe active. Folosiți cea mai mică doză posibilă.
  • Spălările nazale cu apă marină pot ajuta decongestionarea nasului, fără a usca mucoasa.
  • Sprayurile nazale cu apă marină pot fi folosite fără probleme, de mai multe ori pe zi, pe termen lung. Acestea umezesc mucoasa și previn uscarea acesteia.
  • În poziția culcat sau șezut, mucoasa nazală este mai predispusă congestionării. Uneori ajută simpla ridicare în picioare pentru a elibera respirația.
  • Aerul uscat din încăperi poate fi una din cauzele congestionării mucoasei. O plimbare în aer liber poate avea efecte benefice asupra respirației.

Comunități