Aluminiul - alergenul anului

Aluminiul - alergenul anului

De peste 20 de ani, Societatea Americană pentru Dermatita de Contact acordă premiul de Alergenul Anului unei substanţe chimice regăsite în produsele cosmetice şi nu numai. Scopul este acela de a atrage atenția asupra alergenilor care sunt foarte comuni, subrecunoscuți, provoacă dermatită alergică de contact semnificativă sau, dimpotrivă, nu mai cauzează boala. 

Aluminiul a fost selectat Alergenul Anului în 2022 întrucât sărurile de aluminiu reprezintă o cauză majoră a reacţiilor alergice cutanate. Sărurile de aluminiu sunt prezente în cremele de protecţie solară, cosmetice, implanturi dentare și alimente, folii alimentare, vase de gătit. Cel mai frecvent identificate reacții sunt de la hidroxidul de aluminiu, care poate fi găsit în unele vaccinuri sau preparate pentru imunoterapie specifică alergenilor. Acesta pare a fi un alergen mai puternic decât alte săruri de aluminiu, dar nu provoacă o alergie periculoasă şi nu reprezintă o amenințare, conform Societăţii Americane pentru Dermatita de Contact. 

Manifestări ale alergiei la aluminiu

Alergia la aluminiu se manifestă, în mod normal, ca noduli pruriginoși, similari cu unele reacții de la testarea alergologică de tip cutanat, care pot dura luni și chiar ani de zile, în forma severă. Au existat, de asemenea, raportări ocazionale de dermatită atopică provocată de aluminiul din antiperspirante, precum și din aluminiu metalic. Studiile sugerează că alergia poate fi mai răspândită la copii. Într-un studiu recent realizat în Suedia, 5% dintre copii și 0,9% dintre adulții testaţi cutanat au manifestat o reacţie alergică la aluminiu.

Recomandări pentru testare 

Testarea pentru alergia la aluminiu nu este o procedură uzuală, însă atunci când pacienţii se prezintă la medicul dermatolog cu simptome specifice ori atunci când o persoană cu alergie la metale urmează să beneficieze de implanturi dentare, se recomandă testarea. Aceasta constă în aplicarea de plasturi cutanaţi ce conţin cantităţi foarte mici de alergeni, urmând ca interpretarea rezultatelor să se facă după 48 de ore de purtare. O altă metodă, mult mai obiectivă şi mai sigură, este testul de transformare limfoblastică, ce măsoară gradul de reactivitate a limfocitelor ca urmare a expunerii la alergenii din metale.   

Aluminiul, un adjuvant sigur în vaccinuri

Sărurile de aluminiu sunt utilizate de peste 90 de ani în anumite vaccinuri, pentru a activa sistemul imunitar şi a creşte eficacitatea acelor vaccinuri. Dovezile științifice şi autorizările forurilor internaţionale susțin utilizarea acestora în siguranţă, având doar un risc foarte mic de reacţii alergice locale. Vaccinurile autorizate împotriva COVID-19 nu conţin săruri de aluminiu.

Produse
Articole similare
Alergii: Simptome si cauze
Gama de alergii posibile este uriasa – fie ca vorbim de polen, ierburi, par de animale, alimen...
Citeste
Astm – simptome și diagnostic
De cele mai multe ori, astmul bronșic își face simțită prezența în copilărie. Simptomele tipice sunt...
Citeste
Viata cu astm
Persoana afectata trebuie sa intreprinda ceva concret in aceasta directie. Cel mai important: respec...
Citeste
Rinita alergică
Aproximativ 20% din populație este atopică, atopia reprezentând un status de fond peste care se poat...
Citeste
Tusea si problemele pe care le ascunde
Unul dintre simptomele racelii este tusea. Insa tusea poate fi de mai multe feluri: uscata sau produ...
Citeste
Ochi relaxati cu aspect placut
Cu totii stim ce inseamna sa ai ochii obositi sau tensionati. Incepem automat sa ii frecam sau chiar...
Citeste
Alege farmacia
Comandă