https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Alergii și Astm Alergii și Astm

Aluminiul - alergenul anului

20 Jun. 2022
Aluminiul - alergenul anului

De peste 20 de ani, Societatea Americană pentru Dermatita de Contact acordă premiul de Alergenul Anului unei substanţe chimice regăsite în produsele cosmetice şi nu numai. Scopul este acela de a atrage atenția asupra alergenilor care sunt foarte comuni, subrecunoscuți, provoacă dermatită alergică de contact semnificativă sau, dimpotrivă, nu mai cauzează boala. 

Aluminiul a fost selectat Alergenul Anului în 2022 întrucât sărurile de aluminiu reprezintă o cauză majoră a reacţiilor alergice cutanate. Sărurile de aluminiu sunt prezente în cremele de protecţie solară, cosmetice, implanturi dentare și alimente, folii alimentare, vase de gătit. Cel mai frecvent identificate reacții sunt de la hidroxidul de aluminiu, care poate fi găsit în unele vaccinuri sau preparate pentru imunoterapie specifică alergenilor. Acesta pare a fi un alergen mai puternic decât alte săruri de aluminiu, dar nu provoacă o alergie periculoasă şi nu reprezintă o amenințare, conform Societăţii Americane pentru Dermatita de Contact. 

Manifestări ale alergiei la aluminiu

O alergie de contact cu aluminiu se manifestă, în mod normal, ca noduli pruriginoși, similari cu unele reacții de la testarea alergologică de tip cutanat, care pot dura luni și chiar ani de zile, în formă severă. Au existat, de asemenea, raportări ocazionale de dermatită atopică provocată de aluminiul din antiperspirante, precum și din aluminiu metalic. Studiile sugerează că alergia poate fi mai răspândită la copii. Într-un studiu recent realizat în Suedia, 5% dintre copii și 0,9% dintre adulții testaţi cutanat au manifestat o reacţie alergică la aluminiu.

Recomandări pentru testare în caz de alergie de reacție alergică cutanată  

Testarea pentru alergia la aluminiu nu este o procedură uzuală, însă atunci când pacienţii se prezintă la medicul dermatolog cu simptome specifice, ori atunci când o persoană cu alergie la metale urmează să beneficieze de implanturi dentare, se recomandă testarea. Aceasta constă în aplicarea de plasturi cutanaţi ce conţin cantităţi foarte mici de alergeni, urmând ca interpretarea rezultatelor să se facă după 48 de ore de purtare. O altă metodă, mult mai obiectivă şi mai sigură, este testul de transformare limfoblastică, ce măsoară gradul de reactivitate a limfocitelor ca urmare a expunerii la alergenii din metale.   

Aluminiul, un adjuvant sigur în vaccinuri

Sărurile de aluminiu sunt utilizate de peste 90 de ani în anumite vaccinuri, pentru a activa sistemul imunitar şi pentru a creşte eficacitatea acelor vaccinuri. Dovezile științifice şi autorizările forurilor internaţionale susțin utilizarea acestora în siguranţă, având doar un risc foarte mic de reacţii alergice locale. Vaccinurile autorizate împotriva COVID-19 nu conţin săruri de aluminiu.

Comunități