Alergia propriu-zisa la vin este relativ rara, insa poate avea simptome foarte severe. Clinica universitara de dermatologie din Würzburg a raportat in anul 2005 cazul unei paciente de 27 de ani, care in urma consumului de vin rosu, sampanie struguri si stafide s-a prezentat cu mancarimi la nivelul mainilor, inflamatii la nivelul pleoapelor, buzelor si a limbii, dificultate la inghitire si probleme ale sistemului circulator. Cauza: reactie alergica la proteina de transfer a lipidelor din strugurii de vin. Aceste proteine LTP se regasesc in cateva sortimente de legume si fructe precum caise, cirese, porumb, sparanghel si salata. Proteinele LTP provoaca alergii in special in spatiul mediteraneean.
In Spania a fost inregistrat cazul unei femei care si-a pierdut cunostinta de mai multe ori dupa ce a consumat sampanie si care a suferit un soc anafilactic dupa ce a consumat struguri de vin.
Ce este socul anafilactic?
Socul anafilactic poate fi fatal. Printre cele mai frecvente cauze care pot provoca un soc anafilactic se numara intepaturile de insecte, alimentele precum alunele sau telina si medicamentele. Este vitala identificarea substantei alergene printr-un test alergologic. Persoanele care risca astfel de socuri trebuie sa aiba in permanenta medicamentele de urgenta asupra lor.
O alergie la veninul insectelor poate fi tratata printr-o imunoterapie specifica.
Frecvent: simptome alergice dupa consumul de alcool
Numeroase persoane sufera de simptome alergice dupa consumul de alcool, care se manifesta in special la nivelul cailor respiratorii si al pielii. Un studiu danez publicat in anul 2008 sustine ca 13% din intreaga populatie adulta a suferit la un moment data de astfel de simptome provocate de consumul de alcool. Cele mai frecvente cazuri au fost constatate in urma consumului de vin rosu, fiind mai numeroase cazurile in randul femeilor comparativ cu barbatii. Reactiile anafilactice la etanol sunt foarte rare.
Studiile epidemiologice au demonstrat ca persoanele care consuma alcool in mod regulat sufera mai des de astm si de rinita alergica. Intr-un studiu mai vechi in care au fost implicati 3.317 pacienti, oamenii de stiinta danezi au stabilit ca persoanele care consuma bauturi alcoolice in mod frecvent sunt mai sensibile la aeroalergeni
In vara anului 2007, medicii spanioli au facut cunoscute cazurile a cinci pacienti care s-au confruntat cu simptome alergice in urma consumului de vin tanar. Testul de piele pentru stabilirea alergiei cu vinul suspectat a fost pozitiv, nu insa si pentru probele de vin maturat. De asemenea, testele la veninul insectelor a fost si el pozitiv, chiar daca nici unul din pacientii in cauza nu suferise in trecut de o intepatura de albina sau viespe.
Explicatia: In must sau in vinul tanar, veninul de insecte este inca prezent. Odata cu presarea strugurilor, in produs ajung si insecte. Cercetatorii spanioli sunt de parere ca chiar si aceste cantitati minime de venin au fost suficiente pentru persoanele sensibile pentru a declansa simptomele respective. Cel mai probabil, veninul insectelor se descompune odata cu maturarea vinului, astfel ca acestea devin mai sigure pentru persoanele alergice.