https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Alergii si astm Alergii si astm

Aerul conditionat si efectele sale asupra sanatatii

13 Jun. 2017
Aerul conditionat si efectele sale asupra sanatatii

Multe persoane care sunt expuse in mod regulat aerului conditionat, spre exemplu in birouri, se plang de urmatoarele aspecte: curent de aer prea puternic, temperaturi prea scazute, mucoase uscate. Consecinta: frecventa ridicata a bolilor, in primul rand a racelilor, a problemelor bronsice si o infectiilor, iritatii de piele, dureri de cap, tulburari de concentrare, toate provocate de instalatiile de aer conditionat.

Specialistii atrag atentia asupra riscului extrem care planeaza in spatiile in care instalatiile de aer conditionat nu sunt intretinute regulat: legioneloza, respectiv pneumonia cu legionella care poate avea si urmari fatale.

 

Miros neplacut emanat de instalatia de aer conditionat?

Microorganismele precum bacteriile si ciupercile formeaza adevarate colonii in filtrele si tuburile instalatiilor de aer conditionat de unde sunt ventilate direct in aerul pe care il inspiram. Instalatiile de aer conditionat trebuie verificate cel putin o data pe an pentru a va asigura ca nu va expuneti unor conditii neigienice. Acest lucru este valabil si pentru aerul conditionat din autovehicule cand simtiti un miros neplacut venind dinspre ventilatoare. Filtrul prin care este suflat aerul in interiorul masinii ar trebui inlocuit cel putin o data pe an.

 

De la cald la rece

Atunci cand temperaturile de afara sunt de 30-40 de grade Celsius si intram transpirati in spatii precum birouri, restaurant sau camere de hotel, spatii prevazute cu aer conditionat, este foarte usor sa racim. Schimbarea abrupta intre temperaturile mari din exterior si cele mici din interior reprezinta un factor de stres pentru sistemul imunitar. Transpiratia se raceste brusc, aerul uscat irita imediat mucoasa si caile respiratorii, generand un spatiu ideal de patrundere in organism pentru diferiti virusi. In plus, are de suferit si sistemul circulator.

Pentru a evita oscilatiile bruste de temperatura, diferenta de temperatura dintre exterior si interior nu ar trebui sa fie mai mare de 6 °C.

 

Aerul condiționat îngrașă

Cercetatorii americani au descoperit ca instalatiile de aer conditionat ne ingrasa. Pare o gluma, insa iata care este explicatia: in spatiile in care temperatura este mereu uniforma, transpiram mai putin, asadar consumam si mai putina energie.

Instalatiile de aer conditionat blocheaza mecanismul natural care se produce in timpul verii: respectiv scaderea apetitului.

 

Aerul uscat din avioane

Aerul din avioane este deosebit de uscat, fapt ce poate reprezenta un factor iritant mai ales pentru ochi. Acest risc este mai ridicat pentru scaunele First Class unde pasagerii nu sunt asezati atat de apropiat, iar aerul devine mai putin umed prin respiratie. In timp ce umiditatea aerului este de 16% la Economy Class, la Business Class este de doar 10 %. Retineti ca valorile ideale sunt de 40 -60 %. La o altitudine de zbor de 10 km si o temperatura de -52*Celsius, aerul din exterior este foarte uscat. Inainte de intrarea pasagerilor in aeronava, aerul este incalzit insa nu si umezit, Pentru a combate acesti factori se recomanda un consum sporit de lichide (exclus alcool) si folosirea picaturilor de ochi, daca este cazul. O atentie sporita se recomanda persoanelor care au fost supuse recent unui transplant de organe.

Comunități