https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Alergii si astm Alergii si astm

5 lucruri care vă agravează alergiile

20 Jun. 2022
5 lucruri care vă agravează alergiile

Un număr din ce în ce mai mare de oameni suferă de alergii sezoniere, iar cercetările în domeniu demonstrează faptul că schimbările climatice şi încălzirea globală prelungesc sezonul alergic. Aşadar, nu este cazul nici să sperăm că simptomele vor trece mai repede, şi nici să le ignorăm. Iată 5 lucruri pe care să nu le faceţi, întrucât vă pot agrava manifestările alergice.

1.Consumul de fructe şi legume nespălate și proaspăt recoltate

Fructele şi legumele proaspete pot conţine diferite tipuri de polenuri care vă pot agrava alergiile. De asemenea, pot apărea reacţii alergice încrucişate între proteinele similare din anumite tipuri de fructe, legume și unele nuci, și polenul care provoacă alergii: inflamaţie şi mâncărime la nivelul buzelor şi gurii. Alergia la mesteacăn sau arin poate provoca o reacție la țelină, cireșe sau mere, iar alergia la graminee poate determina reacţii la roșii, cartofi sau piersici. Identificaţi declanşatorul, spălaţi bine fructele şi legumele, decojiţi-le sau opăriţi-le pentru a evita posibile neplăceri.

2. Aerisirea încăperilor, cu geamurile larg deschise, în sezonul alergic

Persoanele alergice ar trebui să ţină geamurile închise, mai ales dimineaţa şi după-amiaza târziu, atunci când polenul este la cele mai înalte niveluri. Vântul şi curenţii de aer contribuie la introducerea polenurilor în înterior. Acestea pătrund în covoare, canapele, aşternuturi şi pături, declanşând reacţii alergice atunci când nu vă aşteptaţi.

3. Utilizarea aparatelor de aer condiţionat (AC) neigienizate şi a aspiratoarelor fără filtre

Schimbarea filtrelor aspiratorului, aerului condiționat și purificatorului, precum şi igienizarea periodică a aparatelor de AC asigură premisele menţinerii unui mediu curat şi a unui aer din interior cu cât mai puţini alergeni. Persoanelor cu alergii respiratorii li se recomandă utilizarea filtrelor HEPA la aparatele de AC, aspirator și purificator, aspirarea săptămânală a casei, şi ventilarea aerului din interior, folosind AC în detrimentul aerisirii prin deschiderea geamurilor.        

4. Evitarea sau amânarea tratamentului antialergic

Amânarea începerii tratamentului în speranţa că puteţi face faţă simptomelor şi că acestea nu vor fi severe poate conduce la agravarea stării dumneavoastră. Începeţi tratamentul recomandat chiar înainte de instalarea sezonului alergic şi a primelor simptome.  

5. Automedicația

În farmacii există multe tipuri de medicamente şi suplimente care pot ameliora simptomele alergice, însă este posibil ca doar unele dintre acestea să acţioneze eficient în cazul dumneavoastră. Programaţi un consult la alergolog, efectuaţi un set de analize pentru a descoperi factorii declanşatori, şi urmaţi tratamentul recomandat de medic. 

Comunități