Virusul citomegalic- pericolul latent

Virusul citomegalic- pericolul latent

Virusul citomegalic (CMV) este cunoscut la nivel international. Nenumarate persoane contacteaza virusul de-a lungul vietii, fara insa a realiza. Odata contactat, agentul patogen ramâne in corp si se poate transforma in pericol: in cazul scaderii sistemului imunitar pentru purtator, sau al fatului in timpul sarcinii. CMV apartine grupului mai mare de virusi herpes, care cauzeaza nu doar cunoscutele inflamatii ale buzelor, ci si varsatul de vânt si herpesul zoster.
Toate au un numitor comun, si anume posibilitatea prezentei in corp fara a fi observati. Abia atunci când sistemul imunitar este deficitar, acesti agenti patogeni incep sa atace, fapt ce poate fi cauzat de stres si febra (spre exemplu in cazul herpesului bucal), dar si al infectiilor mai grave, a cancerului sau a transplanturilor de organe. Abia atunci devin cu adevarat periculosi, deoarece acesti virusi pot provoca boli majore.

Raspândirea virusului citomegalic

Se estimeaza ca in jur de 50-80% din populatia adulta este infectata cu acest virus. Pericolul contaminarii este greu de evitat. Cu atât mai mult cu cât majoritatea persoanelor nu este constienta ca este purtatoare a virusului, deoarece infectarea initiala nu se remarca sau simptomele usoare sunt asemanatoare gripei.
Agentii patogeni se regasesc in fluidele corpului cum sunt saliva, sângele, urina, sperma sau mucusul vaginal – transmiterea se realizeaza la nivelul pielii si al mucoaselor. Infectarea se poate produce prin contact direct sau poate fi aerogena. Fatul se poate infecta prin placenta iar nou-nascut prin laptele matern in timpul alaptatului. În cazul nou-nascutilor prematuri, virusul implica probleme serioase deoarece poate provoca daune cerebrale.

Simptomele citomegaliei

Infectarea initiala decurge in cele mai multe cazuri neobservata, sau cu simptome minore. Atunci când se infecteaza persoane cu sistemul imunitar deficitar sau daca se produce o reactivare a virusului deja existent in corp, urmarile pot fi fatale. De aceea, in cazul in care exista suspiciunea prezentei acestui virus in corp, se recomanda efectuarea analizelor de sânge, fapt ce permite descoperirea la timp a virusului si impunerea unui tratament adecvat.

Daca insa virusul nu este tratat din timp, starea generala se deterioreaza, se instaleaza senzatia de oboseala, febra, durerile musculare si de membre, simptome similare gripei, urmând apoi ca diferite organe sa fie atacate de virus – cel mai frecvent cei afectati se confrunta cu infectii la nivel pulmonar, cardiac, renal, hepatic, cerebral si al retinei. Inclusiv maduva osoasa poate fi afectata, fapt ce influenteaza productia de celule sangvine, contribuind astfel la scaderea si mai accentuata a capacitatii sistemului imunitar si la cresterea pericolului de infectie, spre exemplu infectiile fungice.

Aproximativ in 1/3 din cazurile in care femeile gravide sunt infectate pentru prima oara in timpul sarcinii, infectia este transmisa si fatului. Simptomele variaza de la marirea ficatului si a splinei pâna la afectiunile hepatice care pot pune viata in pericol. Printre complicatii se numara pierderea auzului si a vazului, dar si a dezvoltarii mentale. În cazul in care pacienta gravida era infectata dinaintea sarcinii, probabilitatea transferului virusului la copil este doar de 1%, fara a exista de regula pericolul simptomelor sau tulburarilor.

Diagnosticarea citomegaliei

Stabilirea cu certitudine a prezentei infectiei CMV este posibila cu ajutorul testelor de sânge. Astfel, virusul poate fi stabilit cu exactitate si din punct de vedere cantitativ, determinând raspândirea acestuia in corp. Aceasta procedura este importanta pentru a stabili eficienta medicamentelor. Pe de alta parte, infectia poate fi dovedita si prin stabilirea prezentei anumitor anticorpi. Acesti din urma indica in ce masura infectia este acuta sau se afla de mai mult timp in corp.

Prevenirea si tratamentul citomegaliei

Pacientii cu sistemul imunitar slabit trebuie protejati in mod special impotriva infectiei CMV respectiv a reactivarii virusului. Printre acestia se numara:
• Persoanele infectate cu virusul HIV
• Pacientii care sufera de cancer si in special cei aflati in timpul chimioterapiei
• Persoanele supuse transplantelor. Infectia CMV este una dintre cele mai raspândite complicatii aparute in urma transplanturilor. În special retinita se inregistreaza frecvent in rândul pacientilor HIV.

Profilactic, este necesara in primul rând, stabilirea riscului individual, iar tratamentul respectiv controalele sunt planificate in functie de acesta. Daca riscul este inalt, cei afectati vor primi un tratament de inhibare a virusului (virustatic), inainte ca virusul sa se extinda in sânge. Daca riscul este mai mic, nivelul virusului va fi monitorizat prin controale de sânge regulate, iar in cazul inmultirii se vor aplica masuri terapeutice inaintea instalarii simptomelor. În functie de caz, medicamentele sunt disponibile sub forma de perfuzii, tablete resp. capsule.

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană d...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Comandă