
Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, cu o incidență semnificativ mai mare în țările dezvoltate. Factorii de stil de viață precum alimentaţia deficitară, consumul de alcool, sedentarismul, dar și factorii genetici și de mediu, precum poluarea, joacă un rol major în dezvoltarea acestui tip de cancer. Un studiu amplu, publicat recent în prestigioasa revistă Nature Communications, a investigat legătura dintre aportul de calciu din alimentaţie și riscul de cancer colorectal (CC), oferind perspective noi asupra modului în care calciul poate acționa ca un factor protector.
Metodologie
Cercetarea a utilizat date oferite de peste 542.770 de femei din Marea Britanie, care au fost monitorizate timp de 16,6 ani, timp în care grupul a înregistrat 12.251 cazuri de CC. Dieta lor a fost evaluată printr-un chestionar specific, care a investigat 97 de factori alimentari, cu asocieri semnificative găsite pentru 17 dintre ei.
Rezultate
Studiul a identificat calciul ca fiind factorul cu cel mai puternic efect protector, fiecare 300 mg suplimentare pe zi – echivalentul unui pahar mare de lapte – au fost asociate cu un risc cu 17% mai mic de a dezvolta CC. Această asociere a fost independentă de consumul de lapte, întrucât şi alți factori asociați cu calciul, precum iaurtul, riboflavina și magneziul, au demonstrat, de asemenea, asocieri inverse cu riscul de CC. Efecte protectoare mai slabe au fost observate pentru fructe, cereale integrale, carbohidrați, fibre, zaharuri totale, acid folic și vitamina C.
Substanţe şi alimente care cresc riscul de cancer colorectal
Pe lângă calciu, studiul a analizat și alte alimente și substanțe care pot influența riscul de CC. Consumul zilnic de alcool a fost asociat pozitiv cu riscul de cancer, şi anume la fiecare 20 de grame de alcool (echivalentul unui pahar mare de vin) suplimentare pe zi a fost identificată o creștere a riscului relativ cu 15%. Carnea procesată şi carnea roşie au prezentat, de asemenea, o asociere cu riscul de cancer, fiecare 30 de grame suplimentare pe zi fiind asociate cu o creștere a riscului cu 8%. Aceste asocieri au fost influențate minim de alţi factori de dietă și stil de viață.
Concluzii
Studiul subliniază importanța unui aport adecvat de calciu în dietă pentru prevenirea cancerului colorectal. Deși produsele lactate sunt o sursă importantă de calciu, efectele protectoare ale calciului pot fi obţinute şi din alte surse alimentare, aşadar consumaţi mai des brânzeturi maturate, peşte cu oase comestibile, ouă, legume cu frunze verzi, seminţe de susan (ca atare sau sub formă de tahini), de chia şi de mac, leguminoase şi tofu. Evitaţi sau limitaţi cât mai mult consumul de alcool, carne roşie şi carne procesată.