https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Tromboză tratament

21 May. 2018
Tromboză tratament

Odată stabilit diagnosticul trombozei, trebuie începută terapia cât mai devreme, pentru a evita o desprindere a cheagurilor de sânge de pe pereții vaselor (embolie) și deplasarea acestora în jumătatea dreaptă a inimii, de unde pot ajunge în sistemul circulator. Atunci când cheagul de sânge obturează o arteră pulmonară, se dezvoltă embolia pulmonară care poate avea urmări fatale. În plus, tromboza poate provoca și o deteriorare a venelor.

Terapie: Inhibarea coagulării și tromboliză

Tromboza este tratată cel mai frecvent cu medicamente anticoagulante, cum ar fi heparina, care poate fi administrată subcutanat sau intravenos. Se evita astfel creșterea cheagurilor de sânge, în timp ce riscul dezvoltării unei embolii pulmonare scade simțitor.

Metoda trombolizei este mai rară. Pentru aceasta, cheagurile de sânge sunt desprinse cu ajutorul unor substanțe active precum streptokinaza și urokinaza, reușindu-se desfundarea venei. Această metodă presupune un risc ridicat de hemoragie internă, mult mai mare decât în cazul tratamentului medicamentos. Avantajele și riscurile sunt evaluate în detaliu înaintea unei astfel de proceduri. Se optează pentru tromboliză, în special atunci când sunt obturate mai multe vene concomitent (tromboza de câteva zile) și tromboza nu este mai veche de șapte zile.

În cazul ambelor metode, după câteva zile, se începe suplimentar o inhibare a coagulării sângelui cu ajutorul așa-numitului antagonist de vitamină K (ex. Marcumar®), pentru a reduce riscul apariției unei noi tromboze (recidiva).

Operația în cazul trombozei este rareori necesară 

Îndepărtarea chirurgicală a unui cheag de sânge, cu ajutorul unui cateter este rareori necesară. Se optează pentru o operație atunci când tromboza se formează în vena cavă sau când tromboza îngustează arterele brațelor sau picioarelor pacientului.

Operația poate fi necesară și atunci când, în mod normal ar fi recomandată o tromboliză, însă datorită unor accidentări sau a unor sângerări mai vechi aceasta nu poate fi efectuată.

Mișcarea ca măsură suplimentară

Contrar părerii populare din trecut, tromboza nu necesită repaus la pat. Potrivit celor mai noi cunoștințe, mișcarea nu duce la o creștere a riscului de embolie pulmonară, dimpotrivă, este recomandată ca măsură de sprijin a tratamentului.

Se recomandă evitarea aplicării de comprese calde în zona afectată de tromboză,  pentru a nu provoca dilatarea vaselor și desprinderea unui cheag de sânge. De asemenea, se recomandă evitarea presării excesive în timpul defecației, pentru a nu crește riscul emboliei. În unele cazuri se recomandă folosirea de mijloace pentru reglarea scaunului.

Completarea tratament tromboză cu ajutorul compresiei

În cele mai multe cazuri de tromboză, pe lângă tratamentul medicamentos, se apelează și la un tratament de compresie. Se îmbunătățește astfel returul sângelui și limfei și scade riscul desprinderii unui cheag de sânge.

Pentru evitarea unei recidive, compresia trebuie purtată între câteva luni și câțiva ani.

Comunități