https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Tratamente asistate de animale

08 Jun. 2016
Tratamente asistate de animale

Caini si iepurasi in vizita la caminele pentru seniori si chiar si in spitale, cai si delfini pentru terapia asistata a copiilor cu deficiente grave: aceste masuri de terapie asistata devin tot mai populare. Beneficiile terapiei asistata de animale sunt studiate stiintific inca de la inceputul anilor 60, insa practica implicarilor animalelor datorita efectului lor pozitiv asupra sanatatii oamenilor, este mult mai veche.

Istoria terapiei asistate de animale

Asa cum aminteam deja, terapia asistata de animale a inceput sa faca obiectul studiilor stiintifice inca din anii 60, beneficiile animalelor asupra sanatatii oamenilor fiind insa mult mai vechi.

Un exemplu renumit este "York Retreat" fondat in Anglia in 1792 de William Tuke. Aceasta organizatie era destinata persoanelor cu probleme psihice, carora li se permitea aici sa ingrijeasca gradina si animalele mici de compania. In Germania animalele au fost incluse in mod voit in tratament inca din secolul 19, in centrul pentru persoane epileptice din Bethel, cu scopul calmarii si asigurarii unei activitati pentru pacientii internati.

Posibilitati de includere a animalelor in terapie

Exemplele actuale de includere a animalelor in terapie sunt nenumarate:

  • In "Manualul vietii cu dementa" publicat in Germania, se arata cum un caine reuseste ”sa deschida usi” pentru persoane care nu mai reactioneaza in prezenta altor persoane.
  • Cainii special pregatiti pot oferi asistenta persoanelor cu dizabilitati, fiind o sansa reala pentru acestia in conducerea unei vieti independente.
  • Copiii cu probleme comportamentale dezvolta sentimente de incredere in sine in prezenta animalelor si reusesc sa depaseasca anxietatile legate de stabilirea de contact cu alte persoane.
  • In aproximativ 140 de spitale din Germania este permisa prezenta cainilor special antrenati in sectiile de tratament sau acestia sunt inclusi in metodele de terapie.

Institutul Robert Koch si-a exprimat sustinerea fata de prezenta animalelor in unitatile de ingrijire si fata de programele de vizita din spitale: "Dupa evaluarea riscurilor si a beneficiilor a reiesit in mod clar ca avantajele prezentei animalelor de companie asupra starii de sanatate sunt mai numeroase. Acceptarea animalelor in spitale si unitati de ingrijire, in conditii clar definite, nu poate fi decat benefica."

Animalele in crizele existentiale

Profesorul Reinhold Bergler din cadrul Universitatii Bonn a demonstrat printr-un studiu stiintific modul in care pisicile ne pot ajuta sa depasim anumite crize existentiale. Din cele 150 de persoane incluse in studiu, care trecea prin anumite crize existentiale, jumatate din acestea nu aveau nici un animal de companie, in timp ce cealalta jumatate imparteau locuinta cu o pisica.  Dintre persoanele care nu detineau nici un animal de companie, aproximativ doua treimi din acesti au solicitat asistenta din partea unui psihoterapeut. Din jumatatea participantilor care detineau  pisica, nici o persoana nu a avut nevoie de o astfel de asistenta.

Potrivit explicatiilor lui Bergler, pisicile constituie o sursa de bucurie dar si de consolare si actioneaza ca un catalizator in solutionarea de probleme. In timp ce persoanele fara animale de companie, suprima anumite evenimente negative, stapanii de pisici reusesc sa depaseasca sentimentele negative naturale de la debutul unei crize existentiale, si sa proceseze activ sentimentele, dezvoltand in final o atitudine pozitiva.

Stapanii de animale duc o viata mai sanatoasa

Un studiu australian publicat in anul 1992 a demonstrat ca stapanii de animale sunt expusi unui numar mai mic de factori de risc pentru sanatate, precum hipertensiunea si nivel de colesterol ridicat. Cei care detin animale de companie, par sa sufere mai rar de afectiuni ale sistemului circulator – fapt datorat activitatii fizice regulate.

In cazul persoanelor predispuse la oscilatii frecvente de dispozitie si depresii, animalele au un efect terapeutic.

Animalele influenteaza emotiile

Metode precum hipoterapia se afla inca in stadiu de cercetare. In special in cazurile de spastica ca urmare a daunelor cerebrale suferite in copilarie. In cazul sclerozei multiple si a altor afectiuni ale sistemului nervos central, efectele pot fi observate cu mai multa usurinta.

Studiile si cercetarile au demonstrat ca prezenta pisicilor si a cainilor in sectiile de psihiatrie si de ingrijire a persoanelor in varsta, reusesc mereu sa aduca un zambet pe fata pacientilor. Efectele benefice au fost observate si in cazul persoanelor care sufera de depresie.

Responsabilitatea pentru un animal are efect stabilizator

Animalele sporesc motivatia persoanelor, ii stimuleaza sa desfasoare anumite activitati si le regularizeaza programul zilnic. Prin simpla lor prezenta, animalele combat singuratatea si pot umple anumite goluri emotionale, resimtite de exemplu in urma pierderii cuiva drag.

Studiile de specialitate au demonstrat ca prezenta unui animal de companie scade rata de suicid. Responsabilitatea pentru un animal are un efect stabilizator, in special in randul persoanelor in varsta, si datorita structurarii programului zilnic. In plus, obligatiile pe care le implica detinerea unui animal de companie, trebuie respectate, indiferent de dispozitie si de starea mentala .

Comunități