Transpiraţia reprezintă modul natural prin care corpul îşi reglează temperatura. Este normal să apară în condiţii de temperatură exterioară ridicată, exerciţii fizice intense sau un cumul de factori. Sistemul de reglare a temperaturii este complex, cu influenţe multiple, ceea ce poate face dificilă identificarea cauzei pentru care persoana experimentează transpirații nocturne, mai ales atunci când factorii tipici nu se manifestă.
Cauzele transpiraţiilor nocturne
Mediul necorespunzător – mai mult de 22 de grade Celsius în încăpere, pătura sau hainele groase ori din materiale ce nu permit aerisirea pielii pot determina încălzirea corpului şi declanşa mecanismul de scădere a temperaturii însoţit de transpiraţie. Aerisiţi camera de dormit înainte de somn, îmbrăcaţi-vă cu haine uşoare, din materiale naturale şi alegeţi o pătură subţire dacă încăperea este călduroasă.
Stresul – dacă vă simțiți anxios sau stresat, corpul şi mintea nu se pot relaxa, iar creierul hiperactiv stimulează procesul de transpiraţie. Apelaţi la tehnici şi la metode de relaxare înainte de somn: meditaţie, respiraţie profundă, yoga, un duş sau o baie caldă, lectură şi evitaţi privitul la televizor şi pe dispozitive mobile.
Perimenopauza şi menopauza – bufeurile sunt considerate a fi un semn distinctiv al menopauzei, afectând până la 85% dintre femei şi debutând frecvent în perioada de tranziție către menopauză (perimenopauza). Acestea durează în mod normal câteva minute și pot apărea de mai multe ori pe zi, inclusiv noaptea, atunci când provoacă transpiraţie, treziri nocturne şi chiar insomnie, fiind provocate de modificările hormonale din organism.
Tulburări hormonale – sistemul endocrin controlează activitatea hormonală şi poate influenţa transpirațiile nocturne. Hipertiroidismul, diabetul și nivelurile anormale de hormoni sexuali (estrogen, progesteron, testosteron), din timpul sarcinii, a perioadei post-partum sau a menopauzei se manifestă inclusiv prin transpiraţii nocturne. Disfuncția hipotalamică, hipotalamusul fiind responsabil cu reglarea temperaturii corpului, în conexiune cu sistemul endocrin, poate fi o problemă în sine, determinând hiperhidroza.
Medicamente – anumite antidepresive, antipireticele utilizate pentru scăderea temperaturii, steroizii, dar şi consumul de alcool şi de droguri sunt responsabile pentru transpiraţii pe timpul nopţii.
Alte afecţiuni cu simptome ce includ transpiraţii nocturne sunt: cancerul hematologic, limfatic sau de prostată şi tratamentele asociate, insuficienţa cardiacă și HIV/SIDA. Aşadar, dacă suferiţi de transpiraţii nocturne, neinfluenţate de factori externi sau controlabili, adresaţi-vă medicului.