Stresul și tiroida

Stresul și tiroida

Glanda tiroidă este responsabilă pentru producerea hormonilor tiroidieni implicați în procesul de dezvoltare intrauterină, funcționare a creierului și reglare metabolică. Tulburările hormonale, fie în sensul exacerbării hormonilor - hipertiroidie, fie în sensul diminuării producției de hormoni - hipotiroidie, conduc la alterări ale funcționării întregului organism. Stresul legat de activități cotidiene apăsătoare, pierderea unei persoane dragi, conflicte cu alte persoane, accidentări sau boală determină producția de cortizol, hormon ce poate interfera cu funcția tiroidiană, stimulând sau inhibând producția de hormoni specifici. 

Efectul stresului în provocarea unei afecțiuni tiroidiene încă este studiat. Cel mai puternic impact poate fi observat în declanșarea bolii Graves, o formă autoimună de hipertiroidism ce determină și tulburări de vedere. Alți factori de risc ai bolilor autoimune tiroidiene sunt ereditatea, deficiența de iod, vârsta de peste 60 de ani, sarcina, consumul de tutun sau de medicamente cu conținut ridicat de iod.

Stres, depresie sau tulburări ale tiroidei

Întrucât o serie de manifestări ale tulburărilor tiroidei sunt similare cu cele ale stresului și depresiei, este important ca acestea să fie înregistrate într-un jurnal prezentat medicului curant. El va putea lua o serie de decizii importante în diagnosticare și tratament. Schimbările bruște de dispoziție, oboseală, nervozitate, capacitatea redusă de concentrare, pierderi de memorie pe termen scurt, ritm cardiac rapid sau prea lent, pierdere sau creștere în greutate pot fi atât simptome ale hiper sau hipotiroidiei, cât și ale unui stres puternic, anxietate sau depresie. 

Tratamentul corect ameliorează atât simptomele tulburării tiroidiene, cât și pe cele emoționale și mentale, deseori interconectate. Rezultatele se pot vedea, însă, după mai mult timp. Atât doctorul, cât și angajatorul sau profesorii, trebuie să știe prin ce trec pacienții cu tulburări ale glandei tiroide pentru a-și ajusta solicitările și așteptările. 

Cum gestionăm stresul, pentru a susține funcționarea normală a tiroidei?

  1. Utilizarea tehnicilor de meditație, yoga sau mindulfness, care reglează respirația și ritmul cardiac.
  2. Implicarea în activități fizice antrenante: mers rapid, drumeții, exerciții de tip cardio sau de forță ajută la producerea endorfinelor, hormoni ai stării de bine.
  3. Odihnă cel puțin 7-8 ore pe noapte va ajuta organismul să se recupereze după o zi de lucru și să poată gestiona mai bine stresul. 
  4. Evitarea conflictelor, a consumului de alimente excitante, alcool și tutun.
Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană de a ri...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Alege farmacia
Comandă