https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Sport si diabet

12 Jan. 2015
Sport si diabet

Industrializarea, confortul, kilogramele in plus si lipsa miscarii sunt responsabile pentru extinderea cazurilor de diabet in randul populatiei. Boala are un parcurs cronic si consecinte nefaste asupra vaselor de sange, a inimii si a rinichilor, o claseaza printre cele mai costisitoare afectiuni. In ce masura ar putea sportul sa schimbe progresul bolii si ce trebuie sa stie diabeticii care practica sport?

Diabet de tip 1 si tip 2 

Diabetul zaharat reprezinta o tulburare a metabolismului zaharului. Facem diferenta intre forma primara, care consta de regula dintr-o lipsa conditionata a insulinei, hormonul care scade nivelul glucozei din sange (diabetul insulino-dependent, circa 5% din cazuri), si forma secundara, care dispune de suficienta insulina, insa care nu ajunge in organele care folosesc glucoza, si in musculatura (asa numitul diabet tip 2, aprox. 95% din cazuri) .

 

In ambele cazuri, pacientii se confrunta cu un nivel permanent crescut al glucozei. De-a lungul anilor, acest nivel crescut dauneaza vaselor de sange si organelor. Diabetul de tip 2 este cel a carui frecventa este in continua creste in tarile puternic dezvoltate. Este asociat de regula cu obezitatea, cu nivel crescut al colesterolului si sedentarismul, aspecte care influenteaza sensibilitatea la efectul insuline, in special in musculatura, astfel ca nivelul zaharului care ajunge in muschi, scade.

Cercul vicios: obezitate, sedentarism si reducerea efectului insulinei conduc de regula la o scadere a sperantei de viata, in ciuda administrarii medicamentelor care reduc nivelul glucozei.

De ce este important zaharul?

Glucoza reprezinta o parte importanta a sangelui, fiind un nutrient important al corpului: functionarea a numeroase organe, in special a creierului depinde de valorificarea glucozei in calitate de combustibil, fapt pentru care nivelul glucozei din sange este pastrat la un nivel constant prin coroborarea diferitilor hormoni.

Atunci cand nivelul glucozei creste ca urmare a consumului de alimente, prin transferul de insulina din pancreas, valorificarea glucozei in celule creste, iar excesul, asa-numitul glicogen (forma de pastrare a glucozei) este stocat in ficat si musculatura. Prin depasirea capacitatii de stocare a glicogenului, acesta este transformat in grasime. Atunci cand nivelul glucozei scade sub un nivel critic, se produce o eliberare a glucozei din rezervele stocate anterior in ficat si musculatura .

Asadar, in conditii normale, acest proces de crestere si scadere constanta a glucozei in sange se produce permanent. Celulele musculaturii active folosesc din plin glucoza pentru energie: astfel in timpul activitatilor fizice, se foloseste glucoza din stocurile de glicogen si din sange. In acelasi timp, insulina deschide celulele musculare pentru a permite fluxul de glucoza.

Activitatea fizica: aspect important al tratamentului 

De multa vreme, activitatea fizica impreuna cu schimbarea regimului alimentar si folosirea de medicamente pentru scaderea nivelului glucozei resp. insulina, se numara printre pilonii principali in tratamentul diabetului. Insa experienta a aratat ca multi diabetici, in special cei supraponderali care sufera de diabetul de tip 2, nu sunt dispusi sa practice activitati fizice. Iar tocmai activitatea fizica ar putea imbunatati metabolizarea zaharului. In timpul practicarii unui sport, se ajunge la o scadere usoara a nivelului glicemiei din sange, conditionata de consumul mai crescut de glucoza, care este mai accentuat in cazul diabeticilor in comparatie cu persoanele sanatoase.

O scaderea prea puternica a nivelului glucozei, asadar o hipoglicemie este mai periculoasa in randul diabeticilor care isi injecteaza insulina. De aceea este necesara reducere dozei de insulina zilnica inaintea antrenamentului fizic sau consumul unor portii de carbohidrati mai mari. Pentru acesti pacienti se recomanda sporturile de rezistenta, fiind mai usor de controlat.

Mai importante decat scaderea pe termen scurt a glucozei sunt efectele pe termen lung asupra progresului bolii zaharoase, pe care le au antrenamentele regulate. Sensibilitatea celulelor musculare la insulina creste, astfel ca zaharul consumat prin aceeasi cantitate de hrana va conduce la o crestere mai mica a glucozei din sange, respectiv aceeasi cantitate de insula va conduce la o scadere mai mare a glucozei. Reactia la zaharul consumat, asa-numita toleranta la glucoza creste. Capacitatea metabolica a musculaturii, asadar arderea glucozei si a grasimilor in conditiile efortului fizic creste, iar controlul, respectiv reducerea greutatii corporale se simplifica.

Diabetici: care sunt sporturile recomandate?

Cu exceptia solicitarilor exagerate, cum ar fi ridicarea de greutati sau a sariturilor, orice alta activitate fizica, indiferent de durata sau intensitate este potrivita pentru imbunatatirea starii metabolice a diabeticilor. Amploarea si tipul antrenamentului depind in primul rand de activitatea sportiva pe care persoanele afectate au efectuat-o in trecut, de greutatea corporala si de celelalte afectiuni secundare.

Cele mai potrivite activitati fizice sunt cele cu efect asupra metabolismului si care pot fi sustinute pe termen lung, asadar cele de rezistenta. Consumul suplimentar de calorii prin miscare, prin stimularea metabolismului zaharului (la intensitate medie) este la fel de important ca si arderea grasimilor printr-o intensitate mai mica a efortului. Fie ca este vorba de walking, jogging, mers pe bicicleta, spinning, inline skating sau alergare, inot sau gimnastica acvatica, toate aceste sporturi sunt recomandate. Chiar si sporturile de echipa sunt recomandate diabeticilor cu antrenament corespunzator.

Este important antrenamentul zilnic, regulat. Dat fiind faptul ca musculatura reprezinta organul principal asupra caruia se concentreaza eforturile antrenamentelor, cresterea masei musculare si a fortei pe care le puteti obtine printr-un antrenament de forta corect, executat la aparate, va avea un efect benefic asupra metabolismului. In cazul daunelor deja existente la nivelul vaselor de sange ale ochilor si inimii, trebuie luata in considerare presiunea sporita creata prin sange. In astfel de cazuri se recomanda evitarea eforturilor statice pe care le presupun canotajul, bodybuilding sau sporturile intense cu mingea (Squash, badminton si tenisul).

Evitarea hipoglicemiei 

In cazul tuturor diabeticilor care isi administreaza insulina sau tablete pentru scaderea glucozei, este necesara dozarea alimentatiei sau a medicamentelor in functie de activitatea fizica, pentru a evita hipoglicemia. Dat fiind faptul ca necesarul de insulina scade in conditiile solicitarii fizice, doza de insulina trebuie redusa in cazul antrenamentelor intense sau pe termen lung. Reducerea dozei poate varia in mod individual si in mod considerabil. Controalele dese ale glucozei si consultarea unui medic specialist nu pot fi evitate, mai ales la inceput.

In cazuri individuale, necesarul de calorii poate fi estimat in functie de tipul de activitate si de durata antrenamentului. In practica insa, acest fapt este rareori necesar, in special atunci cand diabeticii dobandesc experienta individuala necesara.

Comunități