https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Splina – Bolile splinei

23 Feb. 2016
Splina – Bolile splinei

La fel ca și alte organe, și splina se poate îmbolnăvi. Atunci când resimțiți dureri în partea stângă, în zona coastelor, ar putea fi vorba de o inflamare a splinei, cauzată de o infecție bacteriană sau virală. Dacă durerile radiază înspre umărul stâng sau înspre partea stângă a gâtului, este posibil să vă confruntați cu o ruptură de splină. Astfel de probleme sunt posibile în urma unor accidente. Vă prezentăm în cele cel urmează afecțiunile tipice ale splinei.

Inflamarea splinei

Atunci când splina se inflamează foarte puternic, vorbim despre splenomegalie. Splina devine palpabilă sub coastele din partea stângă, atunci când este inflamată la dublul greutății normale. În plus, inflamarea splinei este foarte dureroasă și de cele mai multe ori este un indicator pentru o infecție provocată de bacterii, viruși și paraziți, precum mononucleoza, tuberculoza sau malaria. Activitatea sporită a sistemului imunitar care încearcă să combată agenții patogeni este cea care conduce la creșterea în volum a splinei. O splină inflamată este relativ frecventă, putând fi provocată și de o congestie.

De asemenea, leucemia, modificarea celulelor albe din sânge, poate fi în strânsă legătură cu splenomegalia. În cazurile de Morbus Gaucher, o boală care constă în metabolizarea defectuoasă a lipidelor, care nu sunt descompuse ci se depun pe organe, printre altele și pe splină. În astfel de cazuri, splina își poate mări volumul de până la 20 de ori.

Ruptura de splină 

Aplicarea unui forțe deosebit de mari, în cazul unui accident spre exemplu sau a unei fracturi de coaste, poate provoca ruperea splinei. Dat fiind faptul că splina este foarte bine alimentată cu sânge, o astfel de accidentare poate însemna o pierdere importantă de sânge. În multe cazuri, singura posibilitate de oprire a hemoragiei este printr-o intervenție chirurgicală. Uneori este necesară îndepărtarea splinei (Splenectomie) pentru a opri hemoragia. Mai severă însă este așa-numita ruptură de splină în doi timpi: mai întâi splina se rupe, iar hemoragia puternică poate provoca ruptura capsulei splenice.

Congestia splinei 

Afecțiunile ficatului, cum ar fi ciroza hepatică sau insuficiența cardiacă pot afecta sistemul circulator dintre intestine și ficat, provocând apariția unei hipertensiuni portale. Dat fiind faptul că în acest sistem este inclusă și splina, este posibilă retenția de sânge în splină, care la rândul sau conduce la creșterea în volum a acesteia și la o descompunere sporită a celulelor roșii din sânge.

Sindromul OPSI (overwhelming postsplenectomy infection/sindrom septicemic) 

În cazul persoanelor cu o funcție afectată a splinei sau a persoanelor fără splină, există o sensibilitate sporită la anumiți agenți patogeni bacterieni, precum pneumococi (agenți patogeni ai inflamațiilor plămânilor și a meningitei). În cazurile mai rare, o infecție cu aceste bacterii poate avea o evoluție nefastă, respectiv septicemie, cu o rată foarte mare a deceselor. O vaccinare din timp poate preîntâmpina astfel de situații dramatice.

Comunități