https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afectiuni Afectiuni

Semne vizibile pe faţă ale ficatului gras

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 25 Dec. 2023
Semne vizibile pe faţă ale ficatului gras

Boala ficatului gras sau steatoza hepatică - non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) - este o afecţiune tot mai des întâlnită, inclusiv la tineri, având următoarele cauze principale: sedentarismul, stresul, privarea de somn, excesele alimentare, emoţiile negative (frustrare, mânie). De obicei, boala nu prezintă simptome în stadiile incipiente. Steatoza hepatică  poate evolua însă către steatohepatită – non-alcoholic steatohepatitis (NASH), o formă mai severă, în care apare inflamaţia ficatului. Această afectare a ficatului poate să provoace simptome, inclusiv pe față.

Iată care sunt semnele care trebuie să îţi atragă atenţia că ficatul tău ar putea fi afectat.

Atenţie totuşi, semnele nu apar exclusiv în afectarea hepatică, ci pot avea şi alte cauze.

Acneea rosacee

Rozaceea este o afecțiune comună a pielii, care provoacă înroșirea obrajilor și a nasului,erupții asemănătoare acneei, o piele cu aspect denivelat și vase de sânge vizibile. Pielea de culoare deschisă cu rozacee poate apărea roșie, în timp ce pielea închisă cu rozacee poate prezenta o decolorare maro închis.

Venectaziile

Venectaziile, cunoscute și sub denumirea de telangiectazii (sau venele de păianjen) apar atunci când capilarele se dilată chiar sub suprafața pielii. Leziunile apar ca o pată roșie cu extensii roșii, care iradiază spre exterior ca o pânză de păianjen. Ele pot apărea oriunde pe piele, inclusiv pe față. Venectaziile multiple pot fi un semn de boală hepatică cronică, cum ar fi steatohepatita.DermatităÎn steatohepatită (NASH), poate să apară dermatita ca o erupție cutanată uscată, cu prurit, uneori cu mici papule (umflături), inclusiv la nivelul feței. Acest lucru se datorează deficitului de zinc care apare în bolile cronice ale ficatului (aport insuficient şi absorbţie inadecvată).

Prurit cutanat

Mâncărimea pielii poate fi un alt semn de NAFLD sau NASH severă. Mâncărimea poate fi localizată doar pe față - sau poate apărea pe tot corpul.Această mâncărime conduce şi la iritaţii cutanate (leziuni de grataj), deoarece poate provoca un impuls copleșitor de a zgâria pielea.  Xantelasma

Xantelasmele sunt acumulări de grăsime în macrofagele din piele. Sunt leziuni plane, de culoare gălbuie, localizate cel mai adesea la nivelul pleoapelor. Apar cel mai des la persoane cu dereglări ale  metabolismului grăsimilor (dislipidemii).

Reţineţi

Modificarea stilului de viață pentru a gestiona boala ficatului gras (dietă sănătoasă, echilibrată, exerciţii fizice regulate, evitarea alcoolului, controlul stresului),  poate reduce inclusiv simptomele faciale ale ficatului gras și chiar poate inversa efectele bolii.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități