https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Salmonella – Recunoașterea și evitarea pericolului

03 Nov. 2014
Salmonella – Recunoașterea și evitarea pericolului

Salmonella – Recunoasterea si evitarea pericolului

Bacteria Salmonella poarta numele bacteriologului american Daniel E. Salmon. Din cele aproximativ 2.000 de tipuri cunoscute, in jur de 120 dintre acestea pot provoca omului asa-numitele salmoneloze. Simptomele sunt variate – cel mai adesea dureri de burta, diaree, febra si varsaturi – care insa pot lua forme severe in unele cazuri. Pentru sugari si copii, gravide sau persoane cu sistemul imunitar slabit, o infectie cu salmonella poate fi deosebit de grava. Cu toate acestea trebuie retinut ca exista situatii in care simptomele de boala sunt aproape inexistente, in ciuda prezentei bacteriilor salmonella in intestin si eliminarea acestora prin scaun.

Infectia

Infectia cu salmonella se produce de cele mai multe ori ca urmare a consumului unui produs contaminat, fapt aflat in legatura cu o igiena insuficienta. Cele mai spectaculoase cazuri sunt cele in care se inregistreaza infectarea concomitenta a mai multor persoane si care sunt prezentate in mass-media, cum ar fi cele din gradinite si caminele de batrani.

Desigur, infectia cu salmonella se poate ivi in orice gospodarie, cazurile fiind mai putin spectaculoase, fiind rareori prezentate in public, pericolul insa nu este mai mic. De aceea, fie ca se petrec in public sau privat, salmonelozele se numara printre imbolnavirile care trebuie anuntate si inregistrate la directia de sanatate de catre medicul curant.

Sfaturi importante pentru prevenire

  • Dat fiind faptul ca bacteria Salmonella se inmulteste rapid la temperaturi de peste 7 grade Celsius, este important sa asezati in congelator alimentele usor perisabile, imediat dupa ce sositi de la cumparaturi. Pericolul major il reprezinta carnea tocata, care ofera bacteriei o suprafata mare de dezvoltare: de aceea se recomanda consumarea acesteia chiar in ziua cumpararii. Hrana deja pregatita trebuie pastrata separat de alimentele crude pana in momentul consumului.
  • Salmonella se inmulteste mai incet sau deloc la temperaturi sub 7 grade Celsius insa bacteriile pot supravietui si la temperaturi de minus 20 de grade. De aceea, ca masura ideala, asezati carnea inghetata din congelator intr-un vas. Lichidul rezultat din dezghetare nu trebuie sa atinga alte alimente. Gheata rezultata din topirea alimentelor nu ar trebui consumata sub nicio forma.
  • Salmonella poate fi distrusa doar la temperaturi de peste 70 grade Celsius, de aceea este important ca felurile de mancare care contin carne respectiv cele preparate in prealabil sa fie incalzite bine. Umpluturile pot prelua bacteriile existente in interiorul carnii de pui, de aceea este important ca temperatura de siguranta sa fie atinsa si pentru umplutura. Cel mai sigur ar fi folosirea unui termometru de gatit si verificarea incalzirii la minim 70 de grade Celsius.
  • Și in ceea ce priveste cuptorul cu microunde, trebuie sa respectati timpul de preparare suficient, deoarece in cazul unei preparari prea rapide, in alimente ar putea ramane anumite „cuiburi reci”, neincalzite in care s-ar putea afla agenti patogeni.
  • Ouale sunt deseori purtatoare de bacterii salmonella. De aceea, cea mai sigura metoda este evitarea consumului de preparate care presupun oua crude, cum ar fi prajitura Tiramisu, maioneza. Daca insa nu pot fi evitate, se recomanda folosirea de oua foarte proaspete, pastrate la rece si consumarea lor imediata. Pentru evitarea pericolului reprezentat de salmonella, ouale trebuie pregatite la cald suficient de mult timp, pana cand atat albusul cat si galbenusul sunt tari. Retineti: fierbeti ouale in coaja timp de sapte minute sau fara coaja, timp de cinci minute. Ochiurile trebuie prajite cate trei minute pe fiecare parte (chiar daca aspectul are de suferit).
  • Spalarea mainilor inainte si dupa atingerea alimentelor este de la sine inteleasa. Inclusiv vesela trebuie spalata cu atentie, ideal ar fi in masina de spalat vase deoarece temperaturile atinse in interior sunt mai inalte. Atentie la prepararea hranei. Spre exemplu nu asezati lingura cu care probati sosul pe tocatorul pe care ati taiat in prealabil carne cruda!

Ce putem face…?

Uneori masurile de prevenire nu ajuta si ne infectam cu salmonella. Starea de rau, varsaturile si diareea pot aparea dupa 12- 24 de ore de la consumul preparatului contaminat, dar si imbolnavirea altor persoane, care au consumat aceleasi preparate, fapt ce ar putea indica prezenta bacteriei. Constatarea infectiei si tratamentul pot fi stabilite numai de un medic.

Comunități