Alege farmacia

Polineuropatia: diagnostic si tratament

Polineuropatia: diagnostic si tratament

Polineuropatia este o afectiune a sistemului nervos periferic, care poate avea cauze multiple si care se manifesta prin scaderea fortei musculare si tulburari senzoriale. Sistemul nervos al organismului uman impreuna cu creierul ca instanta suprema, controleaza si monitorizeaza toate functiile corpului si organelor. Astfel, deosebim intre sistemul nervos central si sistemul nervos periferic. Primul cuprinde toate structurile nervoase deasupra maduvei spinarii, inclusiv creier, in timp ce sistemul nervos periferic cuprinde nervii periferici.

Polineuropatia si sistemul nervos

Ne putem imagina testul nervos in mod similar crengilor unui copac, pornind din maduva spinarii, in contact cu celelalte „organe” precum musculatura, pielea sau organele interne. Schimbul de informatii se realizeaza prin impulsurile transmise creierului de organele de simt sau de piele.

Simpla pozitie dreapta a corpului -aparent pasiva- necesita o intreaga coordonare monitorizata de creier, si care implica organele senzoriale, organul echilibrului, ochii, senzorii de contact din piele, coordonarea grupelor importante de muschi, in special a picioarelor. Aceste procese care se desfasoara in principal in subconstient, sunt si mai complexe atunci cand intervine si miscarea.

Capacitatea senzoriala prezenta in cazul persoanelor sanatoase este conditionata de existenta diferitilor senzori din piele, cum ar fi cei responsabili pentru simtul palpabil, pentru masurarea caldurii si a temperaturilor joase sau cei de masurare a durerii si transmiterea de informatii prin sistemul nervos. Calitatii senzoriale descrise sunt transmise nervilor in mod similar impulsurilor transmise de creier catre musculatura, prin fibre specifice.

 

Cauzele care declanseaza aparitia polineuropatiei

Formele diferite de polineuropatie reprezinta afectiuni separate ale sistemului nervos periferic. Iata cateva dintre afectiunile sau factorii care pot declansa aparitia polineuropatiei:

  • Diabetul zaharat
  • Bolile sistemului imunitar
  • Intoxicatiile
  • Alcoolismul
  • Bolile sistemului circulator
  • Afectiunile reumatice
  • Tumorile
  • Afectiunile renale

Polineuropatiile reprezinta deseori manifestarea sau reactia sistemului nervos periferic la o boala care afecteaza organismul ca intreg. Astfel, pe baza functiilor nervoase afectate si a gradului de severitate, vorbim de polineuropatie senzitiva, motrica sau senzitiv-motrica.

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană de a ri...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Comandă