Afectiuni Afectiuni

Piciorul de atlet nu afectează doar sportivii

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 04 Oct. 2022
Piciorul de atlet nu afectează doar sportivii

Piciorul de atlet – sau Tinea pedis – este cea mai frecventă infecţie fungică a piciorului. Chiar dacă sportivii sunt mai predispuşi la dezvoltarea infecţiei, ea poate apărea indiferent de vârstă, gen sau status social, cu cel puţin 70% dintre oameni fiind afectaţi de micoza piciorului. 

Piciorul atletului – manifestări, cauză şi factori de risc

Trichophyton rubrum (ciuperca responsabilă pentru infecţia Tinea pedis) este un dermatofit aflat în mod natural pe piele şi pe haine. În condiţii de căldură şi umezeală, aceasta se multiplică, atacând tegumentele. Boala este contagioasă: se poate transmite prin contact direct sau indirect (utilizarea obiectelor contaminate sau păşirea cu piciorul gol pe podelele din spaţiile publice de îmbăiere). Afectează zonele interdigitale şi talpa piciorului, unde produce descuamare şi crăpături ale pielii, prurit şi usturime. Netratată, micoza se poate extinde pe întreaga talpă a piciorului şi poate expune locul la infecţii bacteriene. 

Diagnostic şi tratament

Medicul dermatovenerolog sau podiatru va putea diagnostica Tinea pedis în urma unui simplu consult. Însă, în funcţie de alte boli preexistente (spre exemplu diabetul zaharat), va putea efectua şi teste de laborator. 

Tratamentul constă în aplicarea de creme, soluţii şi pudre antifungice pe pielea curată şi uscată a piciorului, în zona afectată. Acestea pot fi cumpărate de la farmacie, necesitând sau nu prescripţie medicală. În cazuri severe, se poate recomanda tratament oral antifungic. Regulile de igienă sunt foarte stricte: picioarele se vor spăla şi usca atent dimineaţa şi seara, se vor purta doar şosete de bumbac, schimbate zilnic, cu pantofi lejeri din piele sau material textil, pentru a permite piciorului să respire. Se pot efectua aplicaţii locale cu uleiuri esenţiale ce au efect antifungic: tea tree, cimbru sau rozmarin. Spălaţi-vă pe mâini după atingerea picioarelor şi nu utilizaţi aceleaşi prosoape împreună cu alte persoane.

Vindecarea poate dura între 1 şi 2 săptămâni sau chiar mai puţin, dacă micoza este observată în faze incipiente, iar tratamentul şi igiena sunt corecte. Dacă infecţia se extinde sau nu cedează, adresaţi-vă medicului.

Piciorul de atlet – măsuri de prevenire 

  • Purtaţi papuci la bazin, piscină, duşuri, saune şi în spaţiile comune de wellness şi spa;
  • Purtaţi pantofi din piele sau material textil şi şosete din bumbac, bambus, mătase sau lână, și sandale vara;
  • Alternaţi încălţămintea;
  • Menţineţi picioarele curate şi uscate: întotdeauna tamponaţi cu prosopul şi verificaţi spaţiile interdigitale.
  • Utilizaţi pudră pentru picioare, dacă acestea transpiră frecvent;
  • Nu utilizaţi prosopul sau încălţămintea împreună cu alte persoane.   
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități