https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afectiuni Afectiuni

Omega 3 și bolile degenerative

Denisa Siclovan
de Denisa Siclovan
farmacist | 24 Mar. 2023
Omega 3 și bolile degenerative

Ce sunt acizii grași Omega 3?

Acizii Omega 3 sunt acizi polinesaturaţi esențiali pentru sănătate, pe care însă organismul uman nu îi poate produce singur, ci trebuie să-i procure din alimentație. Cei mai importanți acizi Omega 3 sunt: acidul alfa linoleic (ALA) – care se găseşte în uleiuri vegetale, acidul eicosapentaenoic (EPA) şi acidul docohexaenoic (DHA) – care se găseşte în peşte şi fructe de mare. 

Omega 3 şi imunitatea

Acizii graşi Omega 3 sunt esenşiali pentru o dezvoltare armonioasă, intervenind în prevenţia şi tratarea anumitor boli au beneficii asupra sistemelor cardiovascular şi imunitar.

Omega 3 şi sănătatea neuropsihică

Demența Alzheimer şi boala Parkinson sunt cele mai cunoscute boli neurodegenerative ale secolului. Conform studiilor, aceşti acizi polinesaturaţi sunt implicaţi în prevenţia bolilor neurodegenerative de tip demență Alzheimer şi boala Parkinson.

La persoanele care au utilizat în mod constant Omega 3, s-a observat o întârziere a apariţiei simptomelor specifice acestor boli, în comparaţie cu cei care nu au utilizat.

Depresia este considerată una dintre cele mai frecvente tulburări mintale din lume, alături de anxietate. Depresia și anxietatea sunt îmbunătățite considerabil prin consum regulat de acizi Omega 3, care conduce la îmbunătăţiri considerabile a acestor boli. În cazul copiilor depistaţi cu tulburări de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), utilizarea acestor acizi a dus la scăderea hiperactivităţii, impulsivităţii, neliniştii şi agresivităţii. S-a observat că suplimentarea cu ulei de peşte a avut un beneficiu enorm în tratarea bolii.

Afecțiuni oculare şi boli osteoarticulare

Degenerescenţa maculară legată de vârstă este una dintre principalele tulburări vizuale ireversibile, care poate reduce acuitatea vizuală, ducând uneori până la orbire în rândul persoanelor trecute de 50 de ani. S-a demonstrat că datorită proprietăţilor lor antioxidante şi antiinflamatoare, acizii graşi polinesaturaţi de tip Omega 3 pot reduce riscul de apariţie a acestei boli, fiind recomandată utilizarea lor în alimentația zilnică a fiecărui om.

În cazul bolilor degenerative şi inflamatorii osteoarticulare de tip artroză sau artrită reumatoidă, un consum de acizi Omega 3 a dus la o îmbunătăţire în sensul reducerii durerii articulare, ducând chiar până la diminuarea dozelor de medicamente antiinflamatoare utilizate pentru controlul simptomelor. Acizii graşi Omega 3 reduc producţia de eicosanoide si citokine inflamatorii, fapt ce duce la o scădere a inflamaţiei şi la ameliorarea simptomelor dureroase. 

Denisa Siclovan
Denisa Siclovan
farmacist

Comunități