
Vezica urinară este una dintre principalele căi de eliminare a reziduurilor şi toxinelor din organism, aici fiind stocată urina, până la momentul evacuării. Datorită pereţilor elastici şi a creşterii fiziologice, vezica unui copil poate stoca de la circa 100 ml de urină la 2 ani, 200 ml la 5 ani, până la 300-400 ml la 12 ani. Vezica unui adult are o capacitate de circa 400-600 ml, iar nevoia de a micţiona apare de la 150-200 ml de lichid ajuns în vezică. Ce măsuri luaţi pentru a menţine sănătatea vezicii urinare și a-i asigura funcţionarea normală?
Beţi suficientă apă şi alte lichide
Necesarul zilnic de lichide al unei persoane depinde mult de greutatea sa şi de nivelul de activitate fizică. De principiu, pentru o greutate de 50 de kg si o activitate fizică uşoară se recomandă consumul a aproximativ 1,6 litri de lichide, pe când o persoană de 70-80 de kg va trebui să consume aproximativ 3 litri de lichide pe zi. Consumul suficient de apă pe parcursul unei zile va determina necesitatea de micţiune la circa 3 ore.
Urinaţi la timp şi corect
Micţionaţi des, ideal la fiecare 3 - 4 ore, pentru a preveni slăbirea mușchilor vezicii urinare și infecțiile. Urinați menținând o poziție relaxată pentru a asigura golirea vezicii. De exemplu, femeile ar trebui să se aşeze pe scaunul de toaletă în loc să stea deasupra. Nu vă grăbiţi, alocaţi timp suficient pentru a goli complet vezica urinară. Urina şi reziduurile rămase în vezică cresc riscul de infecții.
Menţineţi igiena zonei intime
După utilizarea toaletei ştergeţi-vă din faţă spre spate şi spălaţi zilnic zona intimă, cu un săpun blând formulat special sau pentru piele sensibilă. Urinaţi înainte şi după contactul sexual. Acest obicei reduce riscul de infecție urinară atât la femei, cât şi la bărbaţi. Purtați lenjerie de corp din bumbac și pantaloni largi pentru a menține uscată zona uretrei. Pantalonii strânși și lenjeria de nailon pot reține umezeala, favorizând multiplicarea bacteriilor.
Asiguraţi un stil de viaţă activ
O greutate corporală sănătoasă cu un indice al masei corporale între 18,50 si 24,99 (greutate/înălţime) reduce presiunea pe vezica urinară şi pierderile de urină. Pentru a vă menţine în acest interval, faceți alegeri alimentare sănătoase și exerciții fizice regulate, ce pot preveni problemele vezicii urinare şi constipația. De asemenea, efectuați zilnic exerciții pentru mușchii planșeului pelvian (Kegel) pentru a preveni incontinenţa în timpul strănutului sau râsului şi a ajuta la golirea completă a vezicii urinare.
Renunţati la fumat
Fumatul irită vezica urinară şi creşte riscul de cancer. Renunțarea la fumat reduce riscul de infecții și cancer, îmbunătățind sănătatea generală a tractului urinar.