Afecțiuni Afecțiuni

Lipodistrofia în zona cefei – cauze și abordări terapeutice

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Jul. 2025
Lipodistrofia în zona cefei – cauze și abordări terapeutice

Coloana vertebrală a unui adult este formată din 33 de vertebre, împărţite în 5 regiuni, şi are curburile sale fireşti, care imprimă postura corpului, ce poate fi una normală sau deficitară. În copilărie și ulterior, pot apărea deformări sau acumulări de grăsime la nivelul coloanei, cauzate de creșteri bruște, unele probleme medicale sau o postură incorectă.

Unele persoane dezvoltă un tip de umflătură în zona cervicală, cunoscută și sub denumirea de „cocoașă/ceafă de bivol” sau gheb dorsocervical. Aceasta este o formă de lipodistrofie (o tulburare a metabolismului şi distribuţiei grăsimilor) sau o modificare a curburii coloanei, numită cifoză.

Lipodistrofia în zona cervicală – cauze posibile

Cel mai frecvent, umflătura din zona cefei este cauzată de o acumulare de grăsime, pe fondul unor probleme de sănătate precum:

  • Sindromul Cushing – cauzat de niveluri excesive de cortizol, ce duc la acumularea de grăsime între umeri, însoțită de creștere în greutate, modificări ale pielii, învinețire ușoară, slăbiciune musculară și dezechilibre hormonale.
  • Anumite medicamente administrate pe termen lung, de exemplu, corticosteroizi sau tratamente pentru HIV, pot redistribui și acumula grăsime în zona cefei.
  • Obezitatea şi excesul de greutate favorizează depozitarea grăsimii în această zonă.
  • Tumori si formațiuni benigne, precum chisturile sau lipoamele, pot apărea inclusiv în zona cervicală.

Deformările coloanei vertebrale, cauzate de:

  • Deformarea coloanei cervicale, prin deplasarea vertebrelor spre faţă, poate crea impresia de umflătură sau cocoaşă. Aceasta este cauzată de:
  • Osteoporoză – Slăbirea oaselor poate duce la fracturi vertebrale și curbura anormală a coloanei.
  • Postură incorectă – Aplecarea prelungită înainte (de exemplu, la birou sau pe telefon) slăbește musculatura și contribuie la o cifoză accentuată.
  • Factori genetici – Afecțiuni precum boala Scheuermann pot determina deformări congenitale ale coloanei.

Abordarea terapeutică

Dacă observați că zona din jurul vertebrei C7 se deformează, consultați medicul de familie. Acesta poate recomanda analize și vă poate îndruma către un specialist pentru a găsi cele mai bune abordări terapeutice, în funcție de afecțiunile constatate. Acestea pot include sesiuni de kinetoterapie pentru corectarea posturii, purtarea de orteze pentru îmbunătățirea aliniamentului coloanei şi recomandări pentru controlul greutății și al dietei, cu scopul de a trata si preveni acumulări excesive de grăsime. Terapia medicamentoasă poate fi necesară în cazul unor afecțiuni hormonale sau în osteoporoză, iar dacă există tumori sau chisturi problematice, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități